Ferenc pápa és a kínai elnök sem tudott ellenállni a magyar bornak

Ázsiában nagy az igény a magyar borra, és az exportunk számára jelentős lökést adhat a kínai elnök látogatása – nyilatkozta Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos az Indexnek.

A kormánybiztos az interjúban kifejtette, hogy a hazai borászoknak szemléletváltásra van szükségük, és reagálniuk kell a csökkentett alkoholtartalmú, valamint az alkoholmentes borok iránti növekvő keresletre. Emellett a digitális megoldásoknak is teret kell engedniük a gazdaságos termelés érdekében. A zéró tolerancia kérdése is szóba került a beszélgetés során.

Rókusfalvy Pál beszámolt arról is, hogy a tokaji aszú milyen jelentőséggel bír Ferenc pápa és Hszin csin-ping pincéjében, és milyen lehetőségeket lát a magyar borexport számára. Kiemelte, hogy a hazai borvidékek többsége világviszonylatban is kuriózumnak számít, és hogy fontos lenne újra megszólítani a fiatalabb generációkat. A kormánybiztos szerint lehetséges ledolgozni a több évtizedes hátrányunkat Ausztriával szemben, és megemlítette, hogy a söripar bizonyos területeken gyorsabban reagált a változásokra, mint a borászat.

Diplomáciai kapaszkodó a tokaji aszú

A magas rangú vendégek, mint például Erdogan, Macron, Merkel vagy Netanjahu, mind tokaji aszúval térhettek haza ajándékként. A kormánybiztos elmondása szerint a tokaji aszú a diplomáciai kapcsolatokban is fontos szerepet játszik, és nem mindenki kap az ország muzeális borkészletéből való aszút. Kína és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvétele 75. évfordulóján különleges címkével ellátott aszút készítettek.

Ferenc pápa audienciáján Rókusfalvy Pál 180 palack tokaji aszút vitt, amelyek a vatikáni pince ékkövei lettek. A pápa apostoli áldást adott a tokaji aszúnak és a magyar boroknak.

Visszacsábítani a fiatalokat

Rókusfalvy Pál szerint a fiatalok elfordultak a bortól, és a Buborékok nyara, valamint a Libabőr Fesztivál kezdeményezésekkel igyekeznek őket visszacsábítani. A csökkentett alkoholtartalmú és az alkoholmentesített borok iránti kereslet növekedése miatt fontos, hogy a borászok és a döntéshozók is nyitottak legyenek ezekre a termékekre.

Helyünk a világban

A magyar borászatnak fontos az export, és az európai piacok mellett Ázsiában is jelentős lehetőségek vannak. A kormánybiztos szerint a magyar bor literenkénti értéke a jövőben többszöröse lehet a jelenleginek, ha megfelelően reagálnak a piaci igényekre és a technológiai fejlődésre.

Iszik vagy vezet?

A zéró tolerancia eltörlése kapcsán Rókusfalvy Pál úgy véli, hogy a büntethetőségnek a befolyásoltságtól kellene függenie. Az alkoholfogyasztás és a vezetés kérdése összetett, és a kormánybiztos szerint egy értelmes határ meghúzása szükséges ebben a kérdésben.

A borfogyasztás és az egészséges életmód kapcsolatát illetően a kormánybiztos úgy látja, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás világtrend, és a bor kultúránk része. A csökkentett alkoholtartalmú vagy alkoholmentesített borok a jövőben akár az egészségmegőrzés eszközeivé is válhatnak.

(Borítókép: Rókusfalvy Pál. Fotó: Kaszás Tamás / Index)