Újabb világjárvány elkerülhetetlen, figyelmeztet a brit kormány volt tudományos főtanácsadója

Patrick Vallance, a brit kormány volt tudományos főtanácsadója szerint egy újabb világjárvány bekövetkezése elkerülhetetlen, és Nagy-Britannia még nem áll készen a megfelelő válaszadásra.

A walesi Hay fesztiválon szombaton Vallance arra sürgette a közelgő brit választások majdani győztesét, hogy prioritásként kezelje a járványokra való felkészülést. A Guardian szerint a szakember hangsúlyozta, hogy az új kormánynak ki kellene építenie egy olyan megfigyelőrendszert, amely képes időben felismerni egy közelgő járvány jeleit.

Vallance úgy véli, hogy a választások jó lehetőséget biztosítanak a problémák megoldására, és az egyik ilyen megoldás az lenne, ha az új kormány gyorsabban és szorosabban együttműködve találna teszteket, vakcinákat és gyógymódokat, elkerülve ezzel a koronavírus-járvány idején tapasztalt extrém intézkedéseket.

A szakértő szerint a szükséges intézkedések bevezethetők, de ehhez koordinációra van szükség. Vallance ezt eredetileg a G7-eknek mondta még 2021-ben, és hozzátette, hogy az ajánlásokat azóta elfelejtették ezek az országok.

Vallance szerint a járványokra való készülést úgy kellene kezelni, mint a hadsereg fenntartását, hiszen a hadsereget sem azért tartják fenn, mert háború várható az adott évben, hanem mert ez egy fontos része egy ország szükségleteinek. Úgy véli, hasonló hozzáállásra van szükség a járványok esetében is, ahelyett, hogy olyasvalaminek tekintenénk, amit könnyen meg lehet vágni, amikor nem fenyeget járvány.

A WHO által felvetett globális szerződésről is szó esett, amit Vallance egy lépésnek tart a jó irányba, de önmagában nem tartja elegendőnek. Kiemelte, hogy ha a járványok kérdése kikerül a G7-ek és a G20-csoport napirendjéből, akkor nem fogunk előrelépni.