Az amerikai káposztasaláta története

Az amerikai káposztasaláta, amelyet sokan tipikusan amerikainak gondolnak, valójában holland bevándorlók révén került a tengerentúlra, és az idők során jelentősen átalakult.

Az étel, amelyet ma már szinte minden étteremben megtalálunk Amerikában, és gyakran automatikusan kínálnak a menühöz, eredetileg Európából származik. A holland bevándorlók ismertették meg az amerikaiakkal a káposztasalátát, amely hollandul „koolsa” néven ismert, és a kool salade kifejezés rövidítése, jelentése pedig káposztasaláta.

Az eredeti változat sokkal egyszerűbb volt a maihoz képest: csupán reszelt fejeskáposztából állt, amelyet olajos-ecetes öntettel ízesítettek. Az amerikaiak azonban majonézzel kezdték el készíteni, és a modern coleslaw már nem csak káposztából, hanem sárgarépából, vöröshagymából, és egyéb zöldségekből is állhat, mint például zellerszár, alma, paprika, karalábé, brokkoli vagy édeskömény.

Néhány helyen még további hozzávalókkal, például ananásszal és sajttal is gazdagítják, hogy még laktatóbb legyen. Az öntet általában majonéz alapú, de joghurttal készült változatok is léteznek, mustárral és egy kevés ecettel ízesítve.

A káposztasaláta elkészítése gyors és egyszerű, csupán az alapanyagok aprítását és a szósz hozzáadását igényli. Felhasználása rendkívül változatos: az angol nyelvterületen gyakran szolgálják fel hamburger vagy hot-dog mellé, de maradék sültekhez, hideg felvágottakhoz is kiválóan illik, és a nyári piknik elengedhetetlen része. Szendvicsekbe és hot-dogba is remekül passzol.