A Renault és a Volvo közös projektje: egy új elektromos furgon

A Renault és a Volvo együttműködésében született meg az elektromos furgon koncepciója, amelyet elsősorban mobil klinikaként terveznek használni.

Az U1st Vision (You First Vision) koncepciót a Software République mutatta be, amely egy új korszakot kíván megnyitni a mobilitás területén, azzal a céllal, hogy a szolgáltatások is mobilisak legyenek. A koncepció lényege egy kerekeken guruló üzleti modell, ahol a szolgáltatások, mint például az egészségügy vagy a kerékpárjavítás, mobil formában érhetők el, és ott nyújthatók, ahol szükség van rájuk. Az új koncepció alapját a FlexEVan nevű elektromos kishaszonjármű platform képezi.

A Renault egyelőre kevés információt osztott meg a furgonról, de a tervek alapján az egyedi lökhárító körkörös díszítése világít, digitális visszapillantók és aerodinamikailag optimalizált kerekek kerültek a járműre. A hátsó részen nagy ablakok találhatók, amelyek kirakatként is funkcionálhatnak.

A koncepció elsősorban azokra a területekre szánják, ahol korlátozott a hozzáférés az egészségügyi ellátáshoz, és ahol egy mobil klinika segíthet az orvosi ellátás, diagnosztika vagy kezelés terén keletkezett űrt betölteni. A furgonban vizsgálószék és orvosi felszerelésekkel teli szekrények találhatók, és a tervek szerint intelligens eszközökkel, például okosórákkal is kommunikálhat majd a rendszer.

A FlexEVan gyártása 2026-ban veszi kezdetét. A Renault és a Volvo közötti megállapodás értelmében a furgont a Flexis SAS néven ismert vegyesvállalat fogja gyártani. A Renault és a Volvo egyaránt 45 százalékos részesedéssel bír a vállalatban, míg a fennmaradó 10 százalék egy francia árufuvarozási vállalat kezében van.