A Gourmet Fesztivál – A gasztronómia és a túlzások ünnepe

A Gourmet Fesztivál egykor a gasztroforradalom ünnepének indult, ahol a hazai gasztronómia fejlődését mindenki számára elérhetővé tették. Azonban az évek során a fesztivál sokat változott, és ma már ellentmondásokkal teli.

A kezdeti időkben a fesztivál lehetőséget adott arra, hogy a látogatók viszonylag kedvező áron kipróbálhassák a legjobb éttermek kínálatát. Azonban az agy és a gyomor befogadóképességének határai miatt a túlzásba vitt kóstolgatás hányingerrel és szédüléssel járhat, ami csökkenti az élvezeti értéket. A tapasztalt látogatók pihenőt tartanak, de ez időt és pénzt igényel, hiszen a fesztivál árai jelentősen megemelkedtek az évek során.

A fesztivál hangulata is megváltozott, hiperelegánssá vált, és a luxus került előtérbe. A koronavírus-járvány után a vendéglátásban bekövetkezett változások, az alapanyag- és energiaárak növekedése, valamint a munkaerőhiány is hozzájárultak ehhez a tendenciához.

A kitelepülés a vendéglátók számára is nagy terhet jelent, hiszen a fesztivál idejére külön személyzetet kell biztosítaniuk, ami nem garantálja sem a profitot, sem a reklámértéket. A séfek személyes jelenléte is ritkábbá vált, ami szintén a munkaerőhiány következménye.

A Michelin-csillagos éttermek közül sokan nem települnek ki, és a Bib Gourmand minősítésű helyeknek is csak a fele jelenik meg. A fesztivál eredeti célja, hogy a magas szintű hazai gasztronómiát szélesebb körben ismertesse meg, már nem teljesül.

Azonban még mindig vannak különleges ételek, mint például a cserépedényben főtt malaccsászárpörkölt, a minimalista durbincstatár, a ropogós harcsatepertő, a malacfül, a vajas-sonkás kenyér savanyú bodzával, a különleges sütemények, a gombapörkölt krémes puliszkával, vagy az erdélyi Páva bóca.

Tippek evőfesztiválozáshoz

A túléléshez fontos, hogy vizet csak a külön italos standoknál lehet kapni. Az ételek ára 2500-5000 forint között mozog, és a kóstolóadagok kicsik. Aki az egész kínálatot szeretné megismerni, annak érdemes csapatban érkeznie és megosztani az ételeket.