Így vezessen viharban

Esőben és viharban különösen fontos a fokozott figyelem a közlekedésben. A szél által sodort törmelékek, faágak veszélyt jelenthetnek, és létfontosságú a helyzetértékelési képesség megőrzése, mint a sebesség megítélése, térbeli helyzet meghatározása, fékút felmérése.

A városi vezetés során a romló látási viszonyok és a csapadékvizek okozhatnak problémát. A sebességet a látási viszonyokhoz kell igazítani, és különösen óvatosan kell hajtani az erős vízátfolyásokon, hogy elkerüljük a felúszás veszélyét. A mélyebb vízátfolyásoknál (kb. 15 cm-től) a víz fékező hatása miatt csökken a jármű mozgási energiája, ezt gázadással lehet ellensúlyozni, hogy megőrizzük a haladási sebességet és az irányíthatóságot. Féloldalasan vízbe hajtva a víz fékező hatása miatt a kocsi a vizes oldal felé fog húzni, ezt ellenkormányzással és gázadással lehet kivédeni.

Országúton és autópályán az erős oldalszél jelenthet kihívást, amely pontos kormánymozdulatokkal ellensúlyozható. Szeles szakaszon a sebesség csökkentése javasolt, hogy a jármű ne imbolyogjon a széllökésekben. Porvihar vagy vízpermet esetén, mintha ködben vezetnénk, mérsékelt sebességgel, hirtelen irányváltások, fékezések és gyorsítások kerülésével kell haladni, felkapcsolva az első és hátsó ködlámpákat is.

Amennyiben valaki úgy érzi, hogy a viharos körülmények között nem tudja biztonságosan vezetni a járművét, javasolt, hogy álljon félre egy parkolóban vagy benzinkútnál. Egy bizonytalan vezető ugyanolyan veszélyforrás lehet, mint aki túlzottan vakmerően vezet a körülményekhez képest.