Semmi strand? Hétvégén is lecsapnak ránk a heves zivatarok

Szombaton és vasárnap is napos időre számíthatunk, de záporok és zivatarok is kialakulhatnak az ország több részén, helyenként heves széllökésekkel.

Szombaton a kezdeti felhős, párás idő után mindenütt kisüt a nap, bár fátyol- és gomolyfelhők is megjelenhetnek az égen. Az Alföldön délutánra még a gomolyfelhők is feloszlanak. Az északnyugati és nyugati országrészben nagyobb számban várható zápor és zivatar, néhol heves zivatarokkal, amelyek erős vagy viharos széllökéseket is okozhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 24 és 28 fok között várható, késő este 13, 18 fok valószínű.

Szombatra hazánk területének mintegy kétharmadán elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, a leginkább a délutáni, kora esti órákban kialakuló zivatarok miatt. A zivatarokat átmeneti viharos széllökések (~70-90 km/h), intenzív csapadék (~10-20 mm, de főként nyugaton az esetlegesen egymást követő erősebb cellákból néhol akár >25-30 mm), illetve jégeső (jellemzően 1-2 cm, egy-egy hevesebb zivatarban akár >2 cm is) kísérheti.

Vasárnap a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre lehet számítani, de még mindig előfordulhatnak elszórt záporok és zivatarok, helyenként felhőszakadással és jégesővel. A keleti, délkeleti szelet élénk, zivatarban erős vagy viharos lökések is kísérhetik. A hőmérséklet hajnalban 10 és 16 fok között, napközben pedig 23-29 fok között alakul.