Elképesztő felvételen az ukrán hadsereg által szétrobbantott orosz légvédelmi rendszer

Új felvétel került nyilvánosságra az ukrán hadsereg által elkövetett pusztító ATACMS-támadásról, amely során Oroszország egyik legfejlettebb légvédelmi rendszerét, az Sz-400-ast semmisítették meg.

Az ukrán hadsereg az elmúlt hetekben intenzíven használta az amerikai gyártmányú ATACMS típusú harcászati ballisztikus rakétákat, amelyekkel Oroszország kritikus fontosságú harctéri képességeit célozták meg. A tegnapelőtti támadás során egy Sz-400-as légvédelmi rakétakomplexum szenvedett súlyos károkat: a parancsnoki központ, a radarrendszer, valamint két rakétaszállító- és indítójármű megsemmisült, egy harmadik indítójármű pedig károkat szenvedett.

A támadás pillanatait egy ukrán drón rögzítette, és a felvétel mára került nyilvánosságra. A képsorokon látható, ahogy a rakéták eltalálják a céljukat.

Az Sz-400-as légvédelmi rakétakomplexumot széles körben tartják Oroszország, sőt a világ egyik legjobb légvédelmi rendszerének. Azonban ez már a második alkalom, hogy az ATACMS-rendszer súlyos károkat okozott egy ilyen komplexumban, ami arra utal, hogy az amerikai gyártmányú rakéta ellen az orosz légvédelmi rendszer nem hatásos. Ezzel szemben a szintén Amerika által leszállított GLSDB irányított bombák teljesítménye nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ukrajna és Amerika is elégedetlen a GLSDB bombákkal, mivel a fegyverrendszer a vártnál lényegesen pontatlanabb, ami a Reuters információi szerint az orosz elektronikus harcászati rendszerek által könnyen megzavarható célkereső képességekkel magyarázható.

A Boeing, a fegyvereket gyártó cég most azon dolgozik, hogy ellenállóbbá tegye az eszközöket az orosz zavarórendszerekkel szemben, de hónapok kérdése, mire ennek bármilyen eredménye lesz. Az ATACMS harcászati ballisztikus rakéták viszont kifejezetten jól teljesítenek, és úgy tűnik, hogy az orosz légvédelmem egyelőre nem tud érdemben intézkedni ezen fegyverek ellen.

A regionális biztonsági helyzetet tovább bonyolítja, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetője, Alekszandr Bortnyikov bejelentette, hogy az ukrán katonai hírszerzés közvetlenül szerepet játszott a krasznogorszki terrortámadásban, amely több mint 140 halálos áldozatot és mintegy 550 sebesültet követelt. A nyomozás még zajlik, de Bortnyikov szerint a merénylet előkészületeit, finanszírozását, és a terroristák menekülését az Iszlám Állam - Horaszán terrorszervezet koordinálta az interneten keresztül, a nyugati szakszolgálatok segítségével, és az ukrán szakszolgálatok közvetlen részvételével. A merénylettel kapcsolatban eddig több mint húsz embert tartóztattak le, köztük négy tádzsik férfit, akiket a támadás végrehajtásával gyanúsítanak.

A háború emberi költségei továbbra is növekednek, és a legújabb jelentések szerint a 2006-ban született Danil Jermolenko lehet a legfiatalabb orosz katona, aki életét vesztette az Ukrajnában folyó konfliktusban. Jermolenko egy rohamosztagban szolgált, és április 6-án indult bevetésre a donyecki területen lévő Berdics faluba, ahol később nem adott magáról életjelet. Az orosz védelmi minisztérium május elején jelentette be, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a falut. Becslések szerint 2023 decemberéig legalább 75 ezer ember hunyt el Ukrajnában.