Harkiv régióban az ukrán erők előretörése és nemzetközi támogatás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy az ukrán katonák átvették a harci ellenőrzést a Harkiv régióban, ellentmondva az orosz állításoknak. Az amerikai és német kormányok további katonai segélyt nyújtanak Ukrajnának.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Harkivba látogatott, és esti videóbeszédében kijelentette, hogy az ukrán katonák átvették a harci ellenőrzést a Harkiv régióban az oroszok által támadott területeken. Ezzel szemben Viktor Vodolatskij, az orosz Állami Duma képviselője szerint az orosz erők ellenőrzik Vovcsanszk város területének több mint felét.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka és Ihor Pohorenko, az ukrán vezérkar szóvivője megerősítették, hogy az oroszok elakadtak Vovcsanszknál, és az ukrán védelmi erők ellentámadást hajtanak végre. A környék 36 településéről 123 gyereket terveznek evakuálni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Zelenszkijnek nincs felhatalmazása ötéves mandátumának lejárta után, ami akadályozhatja a béketárgyalásokat. Zelenszkij hivatali ideje május 20-án lejárt, de az ukrán alkotmány értelmében hadiállapot idején nem lehet választásokat tartani.

Az amerikai kormány 275 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be, amely többek között tüzérségi lövedékeket, Javelin és AT-4-es típusú páncéltörő rakétákat, harckocsiaknákat, valamint vegyi-, biológiai- és radiológiai védőöltözeteket tartalmaz. Németország is új katonai segélyszállítmányt adott át, beleértve tüzérségi lövedékeket, Leopard 1 harckocsikat, géppuskákat, drónokat és egyéb fegyvereket.

Az orosz védelmi minisztérium szerint ukrán rakéták és drónok támadták a belgorodi régiót, ahol a támadásokban egy nő életét vesztette.

: (Reuters) : (MTI) : (Reuters) : (Reuters) : (MTI) : (Guardian)