Megtalálták a Dunában a verőcei hajóbaleset ötödik áldozatát

A Budapesti Rendőr-főkapitányság péntek délutáni közleménye szerint a verőcei hajóbaleset egy újabb áldozatát találta meg a keresőcsoport a Duna bal partján, Göd magasságában. A mai napon az Országos Katasztrófavédelem hajós kutatóegysége bukkant rá annak a 39 éves dunakeszi férfinek a holttestére, aki a május 18-i vízi ütközés után tűnt el.

A tragikus esemény során egy szállodahajó és egy kisgéphajó ütközött össze Verőcénél szombat éjjel, amelynek következtében egy sülysápi baráti társaság tagjai és egy olasz férfi került bajba. A motorcsónakban nyolcan utaztak, közülük az olasz férfi kijutott a partra és segítséget kért, egy férfi holttestét a Duna-parton, egy nőét pedig a Megyeri hídnál találták meg.

A balesetet szenvedett csónak további két eltűnt utasának felkutatása jelenleg is folyamatban van. A BRFK bejelentése alapján a balesetnek már öt halálos áldozata van, és két személyt – egy 18 éves lányt és a 30 éves Villányi Olivért – továbbra is eltűntként tartanak számon.

Szerda este került nyilvánosságra, hogy a Duna 1675,8 folyamkilométerénél, Vác és Sződliget között találtak egy férfi holttestére, aki a 19 éves Varga Márton lehet. A fiatal férfi nem sokkal a tragédia előtt kérte meg barátnője kezét, és iskolája is közleményt adott ki róla, mint eltűnt tanulóról.

Tóth Mihály, a Magyar Hajózási Országos Szövetség (Mahosz) szóvivője a balesettel kapcsolatban elmondta, hogy a motorcsónak típusából arra lehet következtetni, hogy nagy sebességre volt képes, és a roncsokból ítélve valószínűleg nagy sebességgel is ütközött. Többen nyilatkozták, hogy este tíz után csattanást hallottak, és látták, ahogy az MS Heidelberg szállodahajó felkapcsolja a reflektorokat – de nem állt meg. Szabály szerint a kishajónak minden esetben ki kellett volna kerülnie a nagyobb hajót, mondta a híradónak a Személyhajósok Szövetségének szóvivője.

A szállodahajót vezető hatvan év köröli cseh férfi tagadta a bűnösségét a gyanúsítotti kihallgatása során, de nem tett vallomást, és panasszal élt. Az ügyben eljáró nyomozási bíró bűnügyi felügyeletbe helyezte a kapitányt. A szállodahajó kapitányát segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják, őrizetbe vették, szerdán pedig bűnügyi felügyelet alá helyezték, nem hagyhatja el Budapestet. A baleset után a Heidelberg szállodahajó Komáromban kötött ki, ahol a legénységet és az utasokat is kihallgatták. A Budapest Környéki Törvényszék közölte, hogy a motorcsónak vezetője feltehetően ittas volt.