Az év fagylaltja: Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel

Kecskeméten megrendezett versenyen a mestercukrászok különleges fagylaltokkal mérettettek meg, és az idei győztes a "Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel" fantázianevű fagylalt lett.

A Magyar Cukrász Ipartestület által szervezett Év Fagylaltja versenyen Bergmann Nándor, a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda mestercukrásza alkotta meg a győztes fagylaltot. A pénteki eseményen a cukrászok élőben mutatták be fagylaltkészítési tudományukat, így a fogyasztók betekintést nyerhettek a kézműves fagylaltok világába.

Az idei versenyen rekord számú, 90 fagylaltkülönlegesség került megmérettetésre öt kategóriában, többek között az alapanyaggyártóknak és forgalmazóknak is voltak külön kategóriáik. Újdonságként a vendéglátó város, Kecskemét tiszteletére létrehoztak egy "Sárgabarack fagylalt kategóriát", amelyben a helyi barackpálinkát és a magyar kajszibarackot helyezték előtérbe, ezzel is népszerűsítve a Kecskeméti magyar kajszibarackot és a Magyar Értéktárban kiemelkedő nemzeti értékként titulált Kecskeméti barackpálinkát.

A versenyen egy szakmai zsűri mellett közönségzsűri és szakmai szervezetek zsűrije is értékelte a fagylaltokat, és a látogatók meg is kóstolhatták az idei és az előző évek díjnyertes ízeit. A mentes kategóriában Marsa Éva Heléna „sárgabarack lime maracuja” fagylaltja győzött a nagykőrösi Vanília & Gelatóból, míg a külön sárgabarack kategóriában egy „mámoros marillen” fantázianevű fagylalttal a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó és Márton Sándor végzett az élen.

Tavaly Komáromban tartották az Év Fagylaltja versenyt, amit végül egy sütőtökös fagylalt nyert meg. A magyar gasztroturizmus újszerűségét és nehézségeit jól reprezentáló piacra találtunk a fagylaltéban, miközben azt is megtudtuk, miben más az ipari fagyi a kézművestől, és hogy kevés olyan jó dolog van, mint a sós fagyi.