Hőguta miatt több száz ember került kórházba Pakisztánban

Több száz embert ápoltak hőguta tüneteivel csütörtökön a pakisztáni kórházakban, a héten kezdődött, és a klímaváltozás miatt az év ezen szakaszában szokatlanul forró hőhullám következtében.

A legtöbben a kelet-pakisztáni Lahor városában kerültek kórházba, de a déli Szindh tartományban is sokan szenvednek hasonló tünetektől. Mohendzso-Daróban, amely a Szindh tartományban található és régészeti lelőhelyeiről ismert, szerdán 49 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet. A várost nemcsak a hőhullám, hanem két évvel ezelőtt a monszun okozta pusztító áradások is súlyosan érintették.

Rubina Hursid Alam, a pakisztáni miniszterelnök klímavédelmi koordinátora szerint Pakisztán az ötödik legsebezhetőbb ország az éghajlatváltozás hatásaival szemben. Az emberek ezért nemcsak intenzív hőhullámokkal, hanem a szokásosnál hevesebb esőzésekkel és súlyosabb árvizekkel is szembesülnek.

A hatóságok arra szólították fel az embereket, hogy maradjanak otthonaikban, igyanak sok folyadékot és ne utazzanak szükségtelenül. A munkások képviselői szerint azonban a bérből és fizetésből élőknek nincs választásuk, mert dolgozniuk kell a családjuk eltartásához.

A polgári védelem arra kérte az embereket, hogy nyílt területen ne helyezzenek el főzőgázpalackokat, és figyelmeztették a szántóföldek közelében élőket, hogy a kígyók és a skorpiók a hűvösebb helyeket keresve a lakóépületekben és a tárolóhelyeken kereshetnek menedéket. Az ország egyes részein a ventilátorok és légkondicionálók iránti megnövekedett kereslet miatt akár 15 órás áramszünetekkel kell számolni.

Pandzsáb tartományban a katasztrófavédelmi hivatal jelentése szerint a hőmérséklet jelenleg hat-nyolc fokkal haladja meg az év ezen szakaszában megszokottat, és a hétvégére 46 Celsius-fok várható Lahorban. A tartományban a sorozatos hőhullámok hatásának enyhítésére elrendelt válságintézkedések részeként a nyári szünet kezdete előtt egy héttel bezár az iskolák többsége, így az extrém hőség miatt szombattól a tanulók fele, mintegy 26 millió diák mentesül a tanítás alól.

Az UNICEF szerint a dél-ázsiai gyermekek több mint háromnegyede – azaz mintegy 460 millióan – évente legalább 83 napon keresztül van kitéve 35 Celsius-fok feletti hőmérsékletnek. A pakisztáni meteorológiai intézet előrejelzései szerint a jelenlegi forróság még legalább egy hétig kitart, és a hőmérséklet akár 55 Celsius-fokig is emelkedhet. A mostani hőhullámot egymás után két további követi, június elején és végén.

Mexikóban is óriási a hőség, ahol a délnyugati részén hőgutát kapott bőgőmajmok hullottak a fákról, és helyenként 45 Celsius-fokot is mértek. Néhány nappal korábban emberi áldozatokat is követelt a hőség, amikor egyes területeken az 50 Celsius-fokot is meghaladta a hőmérséklet.

A pakisztáni társadalmi helyzetet tovább bonyolítja az emberi jogi aktivisták és művészek elleni erőszak. Egy friss esetben Ahmed Farhád költőt, aki aktivistaként is ismert volt, ismeretlenek rabolták el a saját háza előtt, miután nyíltan bírálta a hírszerzést és beszámolt a Kasmírban zajló tüntetésekről. Farhád felesége szerint férjét azért rabolták el, mert felemelte szavát a jogsértések ellen. A költő eltűnése után családja kérvényt nyújtott be az iszlámábádi legfelsőbb bírósághoz, és bár a védelmi minisztérium egyik tisztségviselője azt állította, hogy Farhád nincs az ISI őrizetében, a bíróság felszólította a biztonsági erőket, hogy adják ki őt.