Szentkirályi Alexandra a rakpart lezárása és a Gyurcsány-korszak ellen szólalt fel

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje szerint nem a rakpartot, hanem a Gyurcsány-korszakot kellene lezárni Budapesten. A politikus a pesti alsó rakparton tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről, hangsúlyozva, hogy Budapestnek olyan vezetőre van szüksége, aki a város ügyeivel foglalkozik, nem pedig Gyurcsány Ferenc kéréseinek teljesítésével.

Szentkirályi Alexandra szerint a rakpart lezárásának terve sunyin került nyilvánosságra, és a főváros 2030-as közúthálózatát bemutató térképen látható, hogy a Lánchíd és Szabadság híd közötti szakaszt teljes mértékben autómentesnek képzelik el Karácsony Gergelyék, anélkül, hogy alternatív megoldást kínálnának az autóforgalom átirányítására. A főpolgármester-jelölt szerint ez a terv már tavaly megszavaztatott a baloldali többségű fővárosi közgyűléssel. Szentkirályi Alexandra úgy véli, ha Karácsony marad a főpolgármester, akkor a budapestieket közlekedési káosz, forgalmi dugók és növekvő légszennyezés fogja várni. A politikus szerint óránként átlagosan 2400 jármű halad át a rakparton, és ezek a járművek a lezárás esetén a város irányába kerülnének. Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta, hogy a budapestieknek inkább a közlekedési káosz megszüntetésére van szükségük. A főpolgármester-jelöltként erre a feladatra készül, és emlékeztetett arra, hogy a sajtóban nemrégiben szó esett arról, hogy Karácsony egyik embere, egy volt MSZP-s árnyékminiszter, egy podcastban beszélt az idős autók kitiltásáról Budapestről. Ezt Karácsony először letagadta, de később előkerült egy videófelvétel, amin maga Karácsony erősíti meg ezt a tervet. Szentkirályi Alexandra szerint ez önmagát buktatta le Karácsonyt.

Szentkirályi Alexandra közösségi oldalán is kifejtette álláspontját, miszerint Karácsony Gergely a lakosság megkérdezése nélkül tiltaná ki az autókat, és ezzel ostobának nézi a budapestieket. A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony képes lenne a fővárosi autósok százezreit kitiltani a városból, és bár korábban beszélt erről, most próbálja letagadni. Egy közösségi oldalán közzétett videóban Szentkirályi Alexandra bemutatott egy felvételt, ahol Karácsony a kitiltást „hülyeségnek” nevezi, majd egy másik videórészletben Karácsony azt válaszolja egy kérdésre, hogy előbb-utóbb nem lehet majd a 15 éves dízelautóval hazamenni, és hogy ez százezreket fog érinteni. Szentkirályi Alexandra szerint ez botrányos, és Karácsony ismét belehazudott a budapestiek arcába. Karácsony Gergely azonban egy Facebook-posztban erősítette meg, hogy még mindig van hely a tíz évnél régebbi gépjárművek számára a fővárosban, és megosztott egy képet a családi benzines autójukról, amely már 18 éve járja az utakat, hozzátéve, hogy nincs tervben a 10 évnél öregebb autók kivonása.