Kezdődik a Szent Orbán-zarándoklat

Ünnepre készül a Tokaji borvidék, május 25–26-án zarándoklatot szerveznek Szent Orbán, a szőlő, a bor, a szőlészek, borászok és kádárok védőszentjének tiszteletére.

A monoki Sarlós Boldogasszony Plébánia és a Szent Orbán 1771 Egyesület szervezésében kerül megrendezésre az esemény, amelyet Ternyák Csaba egri érsek celebrál majd. A hétvégén több település – Tarcal, Tokaj, Sárospatak, Olaszliszka – fogadja Szent I. Orbán pápa földi maradványait.

Szent I. Orbán pápa a III. században élt, és földi maradványait 1771 óta őrzik a tokaj-hegyaljai Monok településen. Az ereklyét XIV. Kelemen pápa adományozta Andrássy István grófnak, Monok főurának, aki kápolnát építtetett a kastélyában az ereklyének, amely később a monoki Sarlós Boldogasszony templomba került.

A zarándoklatot 2013 óta évente május 25-én rendezik meg, a járványt követően pedig a tavaly megalakult Szent Orbán 1771 Egyesület ismételten szervezi meg az eseményt. Az ünnepi szentmise után május 26-án, vasárnap délután tér vissza az ereklye Monokra.