Szegedi Dezső, az ország legidősebb nappali tagozatos hallgatója diplomát szerzett

Sikeres szakdolgozat védelem után Szegedi Dezső, a 71 éves színművész, kulturális antropológiai diplomát szerzett a Miskolci Egyetemen.

Szegedi Dezső, aki színművészként is ismert, a Miskolci Egyetem Bölcsész- és Társadalomtudományi Karának hallgatójaként május 22-én védte meg szakdolgozatát, ezzel az ország legidősebb nappali tagozatos hallgatójaként szerzett diplomát. A Miskolci Egyetem közösségi oldalán tett közzé hírt az eseményről.

A 71 éves férfi Miskolc Gordon városrészének muzsikusai című szakdolgozatát saját kutatásaira és terepmunkára alapozva írta. A dolgozat a már nem létező miskolci Gordon városrész muzsikus romáinak sorsát vizsgálta, akik a hetvenes években elveszítették foglalkoztatottságukat, amikor a városrészt lebontották és az Országos Szórakoztatózenei Központ bevonta a működési engedélyeket. Szegedi Dezső pályafutása során nem csak a miskolci színházban tevékenykedett, hanem más színházakban és filmekben is megfordult, valamint 2003-ban Jászai Mari-díjat is elnyert.

A színművészről 2020-ban készült interjú is, amelyben kiderült, hogy szegény miskolci romacsaládból indult, és 1982 óta a miskolci színház tagja. Az érettségit 67 évesen tette le, ami további bizonyítéka annak, hogy sosem késő tanulni és új célokat elérni. Szegedi Dezső példája inspirációt jelenthet sokak számára, hiszen bebizonyította, hogy sosem késő tanulni és új célokat elérni.

A Minap.hu-nak adott interjújában Szegedi Dezső elmondta, hogy istenien érezte magát az egyetemen. A fiatalok kezdetben tanár úrnak köszöntötték, majd meglepődtek, amikor a padsorok közé leült. A korkülönbség ellenére soha nem éreztették vele a különbséget, és jól érezte magát az intézményben. A szakdolgozat védelme után még az államvizsga utáni feszültséget próbálja elengedni, és kíváncsian várja, hogy mi lesz a következő lépés.

Szegedi Dezső négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy leteszi az emelt szintű érettségit, erről a Blikk is beszámolt, és arról, hogy a színművész szerette volna az ismereteit bővíteni, de a szakra, ahova jelentkezett, emelt szintű érettségire volt szükség, ezért fel is készült a vizsgára. Az emelt érettségijét végül ötösre értékelte a bizottság. A kemény munkának meglett az eredménye, hiszen 2024-ben a 71 éves színművész kulturális antropológiából szerzett diplomát. A lapnak megválaszolta, miért döntött úgy 2020-ban, hogy emelt szintű érettségit tesz: „Van egy társaság, akikkel össze szoktam jönni nagy beszélgetésekre. Sok minden szóba szokott kerülni a hétköznapi dolgoktól a politikáig és mindenféle társadalomismereti kérdésekig. Egy idő után rájöttem, hogy nagyon keveset tudok ez utóbbi területről. Elkezdtem belemélyedni, keresgéltem a neten, könyveket szereztem. Decemberben pedig indult a Miskolci Egyetemen egy kifejezetten érettségire felkészítő kurzus, erre jelentkeztem és beültem a padba. Hallgattam ezeket a fantasztikus tudású embereket, akik ott előadtak, és arra gondoltam, hogy tényleg jelentkezem az egyetemre. Mi bajom lehet? Semmi. Ahhoz, hogy jelentkezhessek szociológia vagy kulturális antropológia szakra, emelt szintű érettségi vizsgával kell rendelkezni"*.

A HVG interjújában Szegedi Dezső elárulta, hogy először aggódott, hogy röhej tárgyává válik, ha érettségizni megy, de ez nem zavarta volna. Ennek ellenére senkinek nem szúrt szemet, hogy egy majdnem 70 éves férfi tanul a fiatalokkal, és a mai napig tartják a kapcsolatot. Tudta, hogy ahhoz, hogy jelentkezhessen szociológia vagy kulturális antropológia szakra, emelt szintű érettségi vizsgával kell rendelkezni, nem izgult, mivel neki ez nem volt olyan fontos, mint annak a fiatalnak, akinek a pályája, élete is függhet a felvételitől; neki a színház az élete. 67 évesen nem készül pályaelhagyásra, és úgy véli: „Nincs nagy tétje a felvételinek, legfeljebb három év múlva egy szociológus-színész áll majd a Miskolci Nemzeti Színház deszkáira”.

Szegedi Dezső az egyetemet unokaöccsével kezdte el, és vele is fejezte be, de elmondása szerint ez még nem jelenti a tanulmányai végét. Nyugdíjba vonulása után sem szeretne otthon ülni, és fontolgatja, hogy valamilyen szakra még visszatér az egyetemre.