A SZÉP-kártyás költések csökkenése az élelmiszervásárlás lehetőségének megszűnése miatt

Az év első négy hónapjában 5 százalékkal csökkent a SZÉP-kártyás költések összege, ami összefüggésben áll az élelmiszervásárlás lehetőségének megszűnésével, amelyet a K&H adatai is alátámasztanak.

Tavaly augusztus 1-től december 31-ig a SZÉP-kártya birtokosai használhatták kártyájukat hideg bolti élelmiszervásárlásra is, ami jelentős növekedést eredményezett a költésekben. Az OTP adatai szerint ebben az időszakban a kártyabirtokosok 26 milliárd forinttal, azaz 27 százalékkal többet költöttek, mint az előző év azonos időszakában. Ebből 21 milliárd forintot élelmiszerboltokban költöttek el, ami a teljes költés 17,4 százalékát tette ki. A nem élelmiszerbolti költések is növekedtek 5 milliárd forinttal, tehát az élelmiszervásárlás nem csökkentette a többi felhasználási célra, mint például szállás, vendéglátás és szabadidő, történő költéseket.

2022 február és július között szintén lehetőség nyílt a bolti élelmiszervásárlásra a SZÉP-kártyákkal, amikor is a lakosság több mint 41,5 milliárd forint értékben vásárolt élelmiszert.

A K&H megjegyzi, hogy a SZÉP-kártya, amely egykor papíralapú étkezési utalványként indult, mára felzárkózott a bankkártyás fizetésekhez mind a digitális fizetési lehetőségek, mind a használat gyakorisága és a költés mértéke tekintetében. Az elmúlt 12 hónapban a legnagyobb költés meghaladta a 2,8 millió forintot, és egy napon belül akár 21 tranzakció is történhetett egy kártyával. A napi átlagos használat 1,2 alkalom, az átlagos költés pedig egy átlagos ebéd árát meghaladja, de nem éri el a 6 ezer forintot. A gyorséttermek és ételszállító cégek népszerűségét mutatja, hogy ezek az elfogadóhelyek előkelő helyet foglalnak el azok között, ahol a kártyát a legtöbbször használták.

A K&H SZÉP kártya használata ma már hasonló a bankkártyákéhoz, nemcsak az érintésmentes fizetési mód, hanem a gyakoriság és az elköltött összegek tekintetében is. Egyes kártyák akár napi 21 alkalommal is használatban voltak, és a legnagyobb egyösszegű költés közel 3 millió forintot ért el.

Érintésmentesen is lehet

A cafeteria elem érintésmentes fizetéssel is egyre több helyen elérhető: már közel 6 000 elfogadóhely esetén a K&H SZÉP kártya digitálisan is használható. Ezt a fizetési megoldást azok a kártyabirtokosok és egyben K&H bankszámlával rendelkező ügyfelek tudják alkalmazni, akiknek a telefonjuk NFC funkcióval és iOS vagy Android operációs rendszerrel rendelkezik, illetve Apple Watch okosórájuk van. A szolgáltatásnak jelenleg több mint 42 ezer elfogadóhelye van és tervezik a bővítést is.

Több juttatás, kevesebb felhasználás

Az év első négy hónapjának eredményei alapján a hideg élelmiszervásárlás lehetőségének megszűnése egyértelműen mérsékelte a K&H SZÉP-kártya forgalmat: 5 százalékkal csökkent a költés a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Ezzel egyidejűleg azonban az is látható, hogy a kártyabirtokosok nagyobb keretből gazdálkodhatnak, ugyanis a kártyára jóváírt összeg 14 százalékkal emelkedett az elmúlt négy hónapban a tavalyi hasonló időszakhoz képest.