Puzsér Róbert Magyar Péterről: A felfuvalkodottság nem jó ajánlólevél

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke végül részt vesz a köztévé május 30-án megrendezésre kerülő választási vitáján, de kritikával illette a vitát és a közmédia vezetőit. Puzsér Róbert szerint nem előnyös, ha valaki ilyen felfuvalkodottan reagál mindenre, különösen, ha az ország vezetésére pályázik.

Az Index beszámolója szerint a köztévé nyilvános vitát szervez az EP-listavezetők számára, melyet május 30-án a Várkert Bazárban tartanak meg. Az esemény az M1-en lesz élőben közvetítve este nyolckor, "EP-választás 2024 – listavezetők vitája" címmel, és körülbelül 100 percig tart majd.

Magyar Péter korábban közösségi oldalán fejtette ki véleményét a választási vita részleteiről, és kritizálta a köztévé által megadott feltételeket. Azt kifogásolta, hogy a nagy tömegbázissal rendelkező és a nullaszázalékos pártok vezetőit egyaránt meghívják, és minden résztvevő csak hét percet kap egy monológ előadására, majd egy percet a reakciókra. Azonban a Tisza Párt alelnöke később bejelentette, hogy mégis részt vesz a vitán, és egy lista csatolásával, amelyen azok a témák szerepelnek, amelyekről mindenképp beszélni fog, aláírja a nyilatkozatot a vitáról.

A Spirit FM Önkényes Mérvadó című műsorában Puzsér Róbert, Horváth Oszkár és Nagy Gergő elemezték a helyzetet. Puzsér szerint Magyar Péternek semmi sem tűnik megfelelőnek, és bár megérti, hogy nem vett részt a Partizán EP-listavezetői vitáján, mivel ott Deutsch Tamás sem jelent meg, úgy véli, a Tisza Párt vezetőjének elsősorban a Fidesszel kellene foglalkoznia.

Puzsér hozzátette, hogy a közmédia vitájával kapcsolatos probléma valószínűleg az, hogy mindenkit meghívtak, így Magyar Péter is csak annyi időt kap, mint Vona Gábor vagy bárki más. A publicista nem javasolná, hogy Magyar Péter mindenre ilyen nagy önérzettel reagáljon.

"A felfuvalkodottság nem jó ajánlólevél annak, aki egy ország vezetésére jelentkezik be" – mondta Puzsér Róbert.

Puzsér emlékeztette Magyar Pétert, hogy nemrég még egy nullás, sőt, létező párt sem volt, és nem szabadna elfelejteni, honnan jött és milyen gyorsan került a csúcsra.

Horváth Oszkár szerint demokratikus, hogy a közmédia vitájában minden induló egyforma esélyeket kap. Úgy véli, nem lenne korrekt, ha a parlamenti pártok több időt kapnának, mint a parlamentbe bejutni igyekvők. Horváth nem tartja jó ötletnek, hogy Magyar Péter távol marad a vitától, és úgy látja, minden demokratikusan indított jelöltnek kötelező lenne megjelenni. Magyar Péter azonban úgy döntött, hogy részt vesz a vitán, és ha nem engedik beszélni, vagy kizárják a vitából, akkor látni fogja mindenki, „hol tart a magyar közmédia”. A Várkert Bazár elé szervezett tüntetést pedig megtartják mindenképp.

Magyar Péter korábban elutasítóan nyilatkozott a vita körülményeire, de végül rábólintott a részvételre. A választási vitáról az is kiderült, hogy a Várkert Bazárban nézők nélkül rendezik, a vitavezető Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs lesz, és a résztvevők számának megfeleltetve 11 pulpitus lesz elhelyezve félkör alakban. A közmédia azóta már a vita szabályait is közölte: egy listavezető hozzászólására a vita alatt összesen 8 perc áll rendelkezésre, 5 hozzászólás formájában. A listát állító szervezetek delegáltjai első körben 1 percben bemutatkoznak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2-2 percben fejtik ki véleményüket, utolsó körben pedig 1 percben reagálnak az előttük elhangzottakra.

Ha belém fojtják a szót vagy a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét kizárják a nyilvános vitából, lelkük rajta. Mindenki látni fogja, hol tart a magyar közmédia – mondta Magyar Péter, hozzátéve, hogy a Várkert Bazárhoz tervezett tüntetést így is megtartják.

Mint megírtuk, Magyar Péter közösségi oldalán üzent Papp Dánielnek, az MTVA vezérigazgatójának, miután kiderültek a választási vita részletei. A Tisza Párt alelnöke közölte, hogy a köztévé által megadott feltételekkel nem lehet vitát tartani.