A Peugeot forradalmi újítása: téglalap alakú kormányok 2026-tól

A Peugeot autógyártó bejelentette, hogy 2026-tól téglalap alakú kormányokkal szereli fel járműveit, amelyeket először a Le Figaro francia napilapban mutattak be. A hagyományos kormánykerék fogalmát meghaladó új dizájn az egész járműválasztékban megjelenik majd, és a kormányoszlop helyett elektronikus összeköttetéseket használ.

A Peugeot termékmenedzsere, Jérôme Micheron elmondta, hogy az új kormánykereket, amelyet "Hypersquare" néven ismerhetünk meg, először a párizsi Vivatech technológiai kiállításon mutatták be a márka koncepcióautóján. A kormánykonzol, amelyet a Peugeot Twitter-oldalán is népszerűsített, 150°-os mozdulatokkal irányítható, ami csökkenti az erőkifejtést és megőrzi a mozgékonyság érzetét.

A Peugeot már korábban is ismert volt kormánykerekes innovációiról, például a különösen kicsi kormánykerekek miatt. A termékmenedzser szerint az új kormánykonzol különleges imázst kölcsönöz majd az autóiknak, és a tesztelő sofőrök gyorsan alkalmazkodtak az új rendszerhez.

A kormánykonzolon található gombok a sebességtartó automatika és egyéb funkciók kezelésére szolgálnak, míg a kijelzők a megszokott helyükön, a kormány mögött maradnak. A rendszer biztonságát duplázott elektronikával növelték meg, így probléma esetén is biztosítva van a kormányzás. A Peugeot egyelőre nem fedte fel, hogy melyik berendezésgyártóval dolgozott együtt a kormánykerék fejlesztésében, de ismert, hogy több beszállító, például a német ZF és a Schaeffler bízik a technológia gyors fejlődésében.