Kalapáccsal és konyhakéssel ölt meg egy hajléktalant egy pécsi férfi

Sokkoló bűntény történt 2023 augusztusában Pécsett, ahol egy 21 éves férfi kalapáccsal és konyhakéssel végzett egy hajléktalan áldozattal. A Baranyai Vármegyei Főügyészség vádiratot nyújtott be az elkövető ellen, és 12 év fegyházbüntetést kért a vádlottra előkészítő ülésen történő beismerés esetére.

A vádirat részletei szerint a fiatal férfi személyes tragédiákon ment keresztül, elveszítette édesapját és nővérét, ami után elszigetelődött és gyógyszereket szedett, valamint rendszeresen alkoholt fogyasztott. Az elkövető viselkedése 2023 elején vált agresszívvá, gyilkosságokkal teli filmeket nézett, és emberölési szándékait hangfelvételeken dokumentálta. Az alkoholizmus, mint a magyar társadalom egyik legismertebb addikciója, a függőség népbetegségként való kezelésének hiányában súlyos következményekkel járhat, amint azt a pécsi eset is mutatja.

A vádlott 2023. augusztus 20-án egy egyetemi gólyatáborban vett részt, ahonnan másnap hajnalban viselkedése miatt édesanyjának kellett hazavinnie. A férfi hajnalban kiment az utcára, ahol találkozott a későbbi áldozatával. A vádlott a hajléktalan férfit lakására invitálta, ahol étellel kínálta, majd a konyhaasztalnál evés közben hátulról kalapáccsal fejbe ütötte. A dulakodás során a vádlott többször megütötte a sértett fejét, majd a földre került férfit konyhakéssel mellkason szúrta, aki a helyszínen életét vesztette.

Csordás Hajnalka, a Baranya Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője elmondta, hogy a terhelt beismerte a bűnösségét, és azt állította, hogy nem vette be a gyógyszereit, s alig emlékszik valamire a történtekből. A Baranya Vármegyei Főügyészség a férfit előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolja. A bűncselekményért a törvény tíz évtől húsz évig terjedő, vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztést ír elő.

A függőség mögött mindig szenvedés van, és a magyar társadalom legalább 8-10 százaléka küzd szerhasználati problémával. A vádlott esetében is a függőség és az elszigetelődés vezethetett a tragikus cselekedethez. Az addikciók kezelésének fontosságát hangsúlyozva, Trábert Attila pszichiáter, addiktológus főorvos szerint a felépülésben az absztinencia nem a végcél, hanem a kiindulási alap, és a frusztrációkkal való megküzdés, adekvát megoldások kialakítása segíti az egyént a stresszkezelésben, ezáltal a visszaesés megelőzésében.