Csaknem az egész országra kiadták a figyelmeztetést zivatar miatt

Pénteken az egész országban kisüthet a nap, de több helyen heves zivatar is várható, a HungaroMet csaknem az egész országra kiadta a figyelmeztetést. A maximumok 21 és 28 fok között alakulnak.

Pénteken a zártabb felhőzettel együtt az összefüggőbb csapadékzóna észak, északkelet felé halad tovább. E mögött erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, zivatarok, elsősorban északkeleten, ahol heves zivatar sem kizárt. A nap folyamán legalább néhány órára szinte mindenhol kisüt a nap, bár a légmozgás záporok, zivatarok környezetében erős, viharos lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között várható, de a tartósabban csapadékos területeken ennél hűvösebb idő is előfordulhat.

A HungaroMet előrejelzése alapján pénteken Vas és Zala megye kivételével az egész országra kiadták a figyelmeztetést zivatarveszély miatt. Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat. Emellett felhőszakadásra is számítani kell az ország nagy részén, ahol a zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Pénteken nem várható fronthatás, viszont a fülledt idő miatt az érzékenyeknél fejfájás, migrén, alvási problémák, vérnyomás-ingadozás, szívelégtelenség, légzési nehézségek, mellkasi panaszok, fokozódó rosszullétek és szédülés jelentkezhet. A zivatarok környezetében az asztmatikus panaszok is felerősödhetnek, ezért az érintetteknek ajánlott zárt helyen tartózkodniuk. A naposabb tájakon és időszakokban az UV-sugárzás erős, többfelé nagyon erős lesz, így a szabadban tartózkodóknak gondoskodniuk kell bőrük megfelelő védelméről az 11 és 15 óra közötti időszakban.