Hullanak az orosz vezetők, Putyin tovább tisztogat

Szinte hetente, de az sem ritka, hogy naponta érkeznek hírek olyan orosz vezetőkről és hivatali tisztségviselőkről, akiket letartóztatnak és felmentenek szolgálatukból az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) által. A legutóbbi érintettek között van Vagyim Samarin altábornagy és Vlagyimir Vertyeleckij, az orosz védelmi minisztérium állami beszerzést biztosító osztályának vezetője.

Előzetes letartóztatásba helyezték Vagyim Samarin altábornagyot, a fegyveres erők híradástechnikai főcsoportfőnökségének vezetőjét, a vezérkari főnök helyettesét különösen nagy értékű vesztegetés elfogadása miatt a 235. helyőrségi katonai bíróság. A bíróság szerdán döntött a két hónapos előzetes letartóztatásról – közölte csütörtökön az orosz sajtó.

Ha bűnösnek találják, a tábornokot nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre, és akár a vesztegetés összege százszorosának megfizetésére ítélhetik.

Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője szerint Samarint azzal vádolják, hogy 2016 áprilisától 2023 októberéig tartó időszakban 36 millió rubel (mintegy 144 millió forint) kenőpénzt fogadott el Alekszej Viszokovtól, a permi Telta telefongyár vezérigazgatójától és a vállalat főkönyvelőjétől, Jelena Grisinától, a katonai megrendelések növelése fejében.

Samarin 1971-ben született Taganrogban, és különböző katonai beosztásokban szolgált a távol-keleti katonai körzetben, mielőtt 2021 óta az orosz fegyveres erők híradástechnikai főcsoportfőnökségének vezetője lett volna. Kitüntették a Haza Szolgálatáért Érdemrend II. fokozatával.

Petrenko bejelentette, hogy előzetes letartóztatásba került Vlagyimir Vertyeleckij is, aki az orosz védelmi minisztérium állami beszerzést biztosító osztályának vezetője volt. Vertyeleckijt hivatali visszaélés miatt tartóztatták le, mivel 2022-ben nem teljesített kutatási és konstruktőri megrendelést fogadott el, amivel 70 millió rubel (mintegy 280 millió forint) kárt okozott.

Az elmúlt hónapokban több magas rangú tisztségviselőt tartóztattak le, köztük Tyimur Ivanov védelmiminiszter-helyettest, Jurij Kuznyecovot, a katonai tárca személyzeti osztályának vezetőjét és Ivan Popovot, a déli katonai körzet 58. hadseregének volt parancsnokát. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint ezek az esetek nem egy kampány részei, hanem a bűnüldöző szervek korrupció elleni következetes harcának megnyilvánulásai.

Ivanovot 1,2 milliárd rubel (mintegy 4,8 milliárd forint) kenőpénz elfogadásának gyanújával vették őrizetbe, míg Kuznyecovot 30,5 millió rubel (csaknem 121 millió forint) kenőpénz elfogadásával vádolják. Popovot nagy kárt okozó csalás ügyében tartóztatták le, aki állítása szerint ártatlan.