Till Tamás eltűnésének ügyében új fejlemények

Till Tamás édesapja szerint még vannak nyitott kérdések az eltűnt fiú ügyében, amelyeket még meg kell emészteniük.

Till Tamás 2000. május 28-án tűnt el, amikor is csak 11 éves volt és biciklivel indult a vadasparkba, de soha nem tért haza. A gyermeket évtizedekig keresték, és idén júniusban találták meg a maradványait egy bajai tanya melléképületében, a beton alatt. Till Mátyás, Tamás édesapja a 24.hu-nak elmondta, hogy a feleségével együtt két napja értesültek arról, hogy megtalálhatták Tamás maradványait, de hivatalos tájékoztatást még nem kaptak.

A rendőrség emberölés gyanúja miatt indított nyomozást, és a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője, Kövecs Máté szerint az ügy felderítési szakban van, de a nyomozás érdekei miatt további információkat nem közölhetnek. Az eltűnése utáni években kétszer is felmerült a nyomozás során, hogy Tamás nyomait találták meg, de mindkétszer kiderült, hogy mégsem az ő maradványai kerültek elő.

K. Péter, aki állítólag 200 ezer forintért részt vehetett Till Tamás elásásában, 2011-ben öngyilkos lett. A rendőrség az Országos Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatóján keresztül közölte, hogy az eltűnt fiú holttestét egy bajai tanya melléképületében találták meg. Petőfi Attila vezérőrnagy elmondta, hogy az elmúlt 24 évben közel ötszáz embert hallgattak ki az ügyben, és tizenöt személyen végeztek poligráfos vizsgálatot.

Az ügyben egy értékelhető vallomást tett János, aki és K. Péter egy bajai gyerekotthonban nevelkedtek, és egy esztergályos mesternél dolgoztak. János vallomása szerint V. József, a mester, aki a tanyát birtokolta, egyszer dupla pénzért kérte fel őket betonozni, de csak Péter ment el vele. Péter a betonozás során talált rá a gyermekholttestre, és a munkáltatója pénzzel és fenyegetéssel hallgatásra kényszerítette.

A rendőrség az aljzatbetont feltörve találta meg a fiú maradványait, és az antropológiai jegyek alapján nagy valószínűséggel Till Tamás holtteste került elő. Genetikai vizsgálatot is elrendeltek, amelynek értékelése még folyamatban van. A család viszont teljesen biztosat csak akkor tudhat, ha a DNS-vizsgálat megerősíti, hogy valóban Tamás csontmaradványait találták meg.

Till Tamás anyja az elmúlt 24 évben végig reménykedett, hogy egyszer majd hazatér a fia. A terület, ahol megtalálták a fiú holttestét, Baja külső, ipari részén van. W. József, a tanya egykori tulajdonosa, 2021-ben, nyolcvanegy éves korában öngyilkos lett. A férfi halála után a házat eladták, és jelenleg egy német misszionárius család él ott.

Az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön jelentette be, hogy egy bajai tanyán megtalálták a 24 éve eltűnt Till Tamás holttestét. Az első bejelentést a rendőrség nem vette komolyan, arra számítottak, hogy a gyerek majd előkerül, pedig 14. életévét még be nem töltött személy esetén már 2000-ben is azonnal el kellett volna rendelni a körözést. A rendőrség csak 24 órával később eszmélt rá, hogy baj lehet, ám akkor már késő volt, a nyomok kihűltek.

Három hónappal később megtalálták a fiú kerékpárját a bajai tanya közelében. A biciklin a bűnügyi technikusok sem idegen DNS-nyomot, sem sérülést nem találtak. Emiatt elvetették azt a korábbi feltételezést, hogy a bicikliző kisfiút az úton valaki elgázolhatta, és ezért rejthette el a holttestet.

Huszonnégy év elteltével, idén június 11-én a rendőrség a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészségtől kapott új információt az ügyről. Azt tudták meg, hogy a bajai gyerekotthon egykori lakója – talán pénzért, talán fenyegetés hatására – részt vett 2000-ben egy gyermek holttestének elásásában. A rendőrök így jutottak el K. Péter személyéhez.

Ennyi idő után rendkívül fontos fejlemény a holttest megtalálása, de ennek ellenére több kérdés most is megválaszolatlan. Máig nem tudható például, hogyan halt meg Till Tamás.