Orbán Viktor a Kossuth Rádióban beszélt az európai hadseregek fontosságáról és az orosz fenyegetésről

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország" című műsorában szerepelt, ahol kiemelte az erős védelem és a nemzeti hadseregek jelentőségét a háborúk megelőzésében.

A miniszterelnök rendszeresen választja a Kossuth Rádiót, hogy közvetlenül kommunikáljon a hallgatókkal. Legutóbbi interjújában Orbán Viktor a magyar hadsereg fejlődését méltatta, de hangsúlyozta, hogy erősebb önvédelmi képességekre van szükség. Kérdésessé tette, hogy Oroszország megáll-e, ha legyőzi Ukrajnát, és felvetette, hogy az orosz hadsereg nem fogja könnyen egyszerre legyőzni az ukrán erőket. Elutasította azt az ötletet, hogy Oroszország hirtelen megtámadja az egész nyugati világot, és kijelentette: "Nem tartom logikusnak, hogy Oroszország, ami Ukrajnával sem bír elbánni, az jön és az egész nyugati világot, hammm, bekapja" .

Az interjú során Orbán Viktor kiemelte, hogy a jelenlegi helyzetben, különösen Ukrajnában kialakult konfliktus fényében, létfontosságú egy erős katonai jelenlét a háború megelőzésére. Aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Európa belekeveredhet egy háborúba, utalva Brüsszelben és Washingtonban folyó megbeszélésekre, amelyek előrevetíthetik a konfliktust. "A hadseregek hiánya vezet a háborúhoz, mert a háború oka a gyengeség, nem az erő", mondta, hozzátéve, hogy a gyenge országokat látva akarnak lépni az erősek. Bár a nyugati országok még nem küldtek csapatokat Ukrajnába, Orbán úgy véli, hogy a Kijevnek nyújtott légvédelmi rakéták jelzik a háborúhoz való egyre növekvő közelséget.

A NATO szerepét védelmi szövetségként emelte ki, és figyelmeztetett az első és második világháború előtti feszültségekkel való hasonlóságokra. Az orosz-ukrán konfliktust szláv nemzetek összecsapásaként említette. Orbán Viktor elárulta, hogy nem visel golyóálló mellényt, és naponta olvassa az hírszerzési jelentéseket. Beszélt arról is, hogy az európai választások milyen jelentőséggel bírnak Európa békéje és háborúja szempontjából.

A miniszterelnök szerint a nyugatiak nyilatkozataikkal a háborúba való belépést készítik elő, és a NATO brüsszeli bizottságában háborús tervezés zajlik. Magyarország ellenzi ezt, de részt vesz a munkacsoportokban, és ragaszkodik a NATO alapokmányához, amely a szövetség védelmi alapjaira épül.

A pontos időpontot korábban nem ismertették, de a "Jó reggelt, Magyarország" műsor keretein belül a hallgatók már élőben követhették Orbán Viktor beszédét. A részletekről folyamatosan tájékoztatást nyújtunk, ahogy azok elérhetővé válnak. A miniszterelnök azonban a várakozásokhoz képest kevesebbszer, csak 59-szer használta a "háború" szót a műsorban, ami jelentős visszaesés a saját egyéni rekordjához (67) képest. Ez a visszaesés egybeesik azzal az időszakkal, amikor a Fidesz háborús plakátjai ellepik az országot, és a Mexikói úti dömping már helyi látványossággá vált.

Az orosz állami sajtóban megjelent reakciók szerint Európa háborúra készül Oroszországgal, és a magyar miniszterelnök szavait úgy tálalták, mintha Magyarország készülne elkerülni a NATO-akciókban való részvételt. Az orosz kommentelők között azonban agresszív hangok is megjelentek, amelyek kemény üzeneteket fogalmaztak meg Európa felé, és az Iszkander rakéták sikeres előkészítéséről szóltak. Az orosz sajtóban azonban elhallgatták Orbán Viktor azon kijelentéseit, amelyek szerint a hadseregek hiánya vezet a háborúhoz, és hogy az áldozatnak kiszemelt országnak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy meg tudja védeni magát.