Miklósa Erika és Rost Andrea közötti ellentét újabb fejezethez érkezett

Két világhírű magyar operaénekesnő, Miklósa Erika és Rost Andrea közötti rivalizálás évek óta tart, és a konfliktus nemrég újabb szintre lépett. Miklósa Erika élesen bírálta Rost Andrea politikai szerepvállalását, míg Rost Andrea a kritikára úgy reagált, hogy ő nem csak Magyarországon, hanem világszerte ismert énekes.

Miklósa Erika a Andor Éva Kontextus című műsorban fejtette ki véleményét, miszerint Rost Andrea közéleti szerepvállalása nem a művészetről szól, és szerinte ez senkinek sem jó húzás. Úgy látja, Rost Andrea eddigi művészeti reputációja egy tollvonással összeomlott. Rost Andrea az Indexnek adott válaszában a latin mondást idézte: "A sas nem kapkod legyek után", jelezve, hogy nem kíván hosszan reagálni Miklósa kritikájára, és hangsúlyozta, hogy ő egy világon világhírű énekes.

A Blikk információi szerint az énekesnők közötti ellentét a Magyar Állami Operaház vezetéséért folytatott harccal kezdődött, de valójában sokkal korábbra nyúlik vissza. Egy informátor szerint a rivalizálás akkor kezdődött, amikor Rost Andrea úgy döntött, hogy végleg hazatér Magyarországra. Azóta a két énekesnő közötti személyes ellentét olyan mértékűvé vált, hogy szinte már köszönni sem szoktak egymásnak.

Az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter szerint az énekesnőknek nem tesz jót, hogy nem a szakmájukkal foglalkoznak. Úgy véli, mindkét művésznő emlékezeteset alkotott a színpadon, és az éneklés állt nekik a legjobban.

Tavaly mindkét énekesnő vesztett az igazgatóválasztáson, és Rost Andrea nem írt alá szerződést a következő színházi szezonra az Operaházzal, míg Miklósa Erika továbbra is játszik az intézményben. Miklósa politikai szerepvállalással kapcsolatos kritikája különösen meglepő, tekintettel arra, hogy ő maga is megjelent korábban Orbán Viktor miniszterelnök beszédein, például a 2023-as évértékelőn.