Novák Katalin és Sulyok Tamás határozatai a Magyar Közlönyben

A Magyar Közlöny legutóbbi számában egyszerre kerültek publikálásra a volt és az új köztársasági elnök, Novák Katalin és Sulyok Tamás döntései.

Csütörtökön a Magyar Közlönyben jelentek meg Novák Katalin, a kegyelmi botrány következtében lemondott köztársasági elnök, valamint utódja, Sulyok Tamás határozatai. A két államfő döntései Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előterjesztéseit hagyták jóvá.

Novák Katalin még hivatali ideje alatt, novemberben felmentette Varga-Haszonits Zoltánt, a teheráni nagykövetség vezetőjét, helyére Pethő Gyulát nevezte ki. Februárban pedig az athéni nagykövet, Haupt Erik Edgár távozott, akinek posztját Sándor Zsolt vette át.

Az államfői székben bekövetkezett váltás után, áprilisban Sulyok Tamás mentesítette Turóczy Lászlót a feladatai alól, és Havas Lászlót bízta meg Magyarország OECD és UNESCO melletti Állandó Képviseletének vezetésével. Emellett Jákó Jánosnak rendkívüli követi és meghatalmazott miniszteri rangot adományozott.

A Magyar Közlönyben közzétett határozatok alapján a nagykövetek kinevezése az államfő jogköre, de ez miniszteri előterjesztéshez és ellenjegyzéshez kötött. Ez a tény kiemelten fontos Csárdi Antal (LMP) és Magyar Levente külügyi államtitkár közötti levelezés fényében, amelyben arról érdeklődnek, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter elfogadhatónak tartja-e Balog Zoltán püspököt, aki a bicskei pedofilügyben elítélt K. Endre mellett állt ki, mint rendkívüli és meghatalmazott nagykövet. Magyar államtitkár válaszában csak annyit említett, hogy a nagyköveti rang adományozása vagy visszavonása a köztársasági elnök hatáskörébe tartozik.