A második világháború óta a legnagyobb puccs készült Németországban – Mi lett volna, ha megdöntik az államrendet a Reichsbürgerek?

Összesen 26 ember áll Németországban bíróság elé, akik a vád szerint államellenes összeesküvésben vettek részt, meg akarván dönteni a jelenlegi német államrendet, és puccs révén saját csoportjukat hatalomra juttatni. Az összeesküvők egy szélesebb mozgalom, a „Reichsbürger-mozgalom” tagjai, amely nem ismeri el az 1945 óta létező Német Szövetségi Köztársaságot.

A Reichsbürgerek

Kedden Frankfurtban elkezdődött az a per, amelyben Németország 1945 utáni történelme egyik, ha nem a legnagyobb államcsínytervének főkolomposai állnak bíróság elé. A vádlottak az úgynevezett „Reichsbürger-mozgalom” tagjai. A Reichsbürgerek – vagyis „birodalmi polgárok” – úgy vélik, hogy a Német Szövetségi Köztársaság államszervezetét és alkotmányát a második világháborúban győztes szövetséges hatalmak kényszerítették Németországra 1945-ben, ezért a mai német állam illegitim. A német hírszerzés szerint a Reichsbürger-mozgalomnak ma több mint 23 ezer híve lehet Németországban, de nem egységes mozgalomról van szó, hanem több kisebb-nagyobb csoport is létezik, amelyek olykor egymással is konkurálnak.

A per és vádlottjai

A Reichsbürger-mozgalom valószínűleg nem tett volna szert különösebb nemzetközi ismertségre, ha 2022. december 7-én a rendőrség rajta nem üt XIII. Reuss Henrik hercegen (Heinrich XIII. Prinz Reuß), egy kelet-németországi, türingiai eredetű nemesi família sarján. A 71 éves herceg – aki a mai német törvények szerint már csak személynévként, nem rangként használhatja a „herceg” kifejezést – korábban ingatlanbefektető volt, nyugdíjas korára azonban egy államellenes összeesküvés főszereplőjévé vált.

A herceg mellett az államellenes összeesküvés több szereplőjére is lecsaptak a rendőrök: összesen 26 ember ellen zajlik eljárás, három különböző, de egymással összefüggő perben. A vád: terrorszervezethez tartozás, illetve hazaárulásra irányuló bűncselekmény tervezése. A vádlottak arra készültek, hogy egy bizonyos napon, amit ők X-napnak neveztek, behatolnak a német parlamentnek, a Bundestagnak helyet adó épületbe, a Reichstagba, letartóztatják a képviselőket, majd Németország-szerte átveszik a hatalmat.

A frankfurti per vádlottjainak egyike Michael Fritsch, aki korábban a hannoveri rendőrség főfelügyelője volt, később, a Covid-járvány idején a vírustagadók tüntetéseinek lelkes résztvevőjévé vált. A puccs sikere esetén ő lett volna az új német állam belügyminisztere.

Magát a Hazafias Uniót 2021 júliusában három személy alapította: Maximilian E., Rüdiger von P. és Peter W. Maximilian E. korábban a német haderő, a Bundeswehr egyik különleges alakulatának ezredese volt. Rüdiger von P. szintén a Bundeswehrből érkezett, ahol alezredesként az ejtőernyős zászlóalj parancsnoka volt. Az ő „szárnysegédje” volt Peter W., akit többek között lőgyakorlat szervezésével vádolnak.

A vádlottak közé tartozik továbbá Birgit Malsack-Winkemann, a német szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt 2017 és 2021 közötti Bundestag-képviselője. A vád szerint az ő egykori képviselői igazolványával jutottak volna be a puccsisták a Reichstag épületébe.

Mi a puccsisták ideológiája?

A „Hazafias Unió” tagjai meglehetősen obskúrus összeesküvés-elméletekkel igazolták elképzeléseiket. Szerintük a német politikai elit egy „pedofil hatalmi elit”, amely egy föld alatti alagútrendszert működtet, amelyben gyerekeket tartanak fogva azzal a céllal, hogy vérükből „fiatalító elixírt” nyerjenek ki.

Mennyire kell komolyan venni az összeesküvést?

Nancy Faeser belügyminiszter szerint nem „ártalmatlan őrültek”, hanem veszélyes terrorgyanús személyek tervelték ki a puccsot. Hogy pontosan mekkora veszélyt jelentett az összeesküvés a német államrendre nézve, a perek során válik majd világosabbá. Az összeesküvők listákkal rendelkeztek, amelyen hivatalnokok és választott tisztségviselők nevei szerepeltek. Németország-szerte mintegy 10 ezer polgármestert vettek fel a listákra. A hatóságok szerint ráadásul egyre több Reichsbürger kész erőszakot alkalmazni.