Nagy Zsolt: A színház és a politika kapcsolata

Nagy Zsolt színész az InStyle Men magazinnak adott interjúban beszélt a színház és a politika összefonódásáról, valamint arról, hogy ő maga hogyan áll a közügyekhez.

Nagy Zsolt szerint a magyarok gyakran túlértékelik saját képességeiket, és ironikusan megjegyzi, hogy bár úgy érezzük, mindenhez értünk a focitól a politikáig, valójában csak "buherálunk". Kritikusan szemléli a magyar társadalmat, amely szerinte elvesztette a humorérzékét és nem ismeri a szerénységet, valamint a munka örömét. A színész úgy véli, hogy az elmélyült szakmunka hiánycikk, és az irigység is jellemző tulajdonságunk, amivel nem szeretünk szembesülni, pedig a színház lehetőséget adna erre.

A politika és a színház kapcsolatát illetően Nagy Zsolt elmondta, hogy bár a politika ma már nem úgy hatol be a színház világába, mint a kommunizmus idején, mégis érezhető a befolyása. A színész szerint ma már nem a fekete autóval érkeznek érte, hanem egyszerűen nem kap szerepet, vagy ha mégis, a honoráriuma nem érkezik meg. Ez különösen fájdalmas számára, mert látja, hogy milyen kérdések foglalkoztatják a színházi szakmát világszerte, és ezzel szemben a magyarországi helyzetet, ahol néhány befolyásos igazgató és baráti körük, akiket ő "közepesen tehetséges senkiháziknak" nevez, uralkodik. Nagy Zsolt hangsúlyozza, hogy nem ezért tanult, és nem ezért fektetett bele annyi energiát a szakmájába.

A színész hozzáteszi, hogy visszalépett a politikától, mert rájött, hogy nem számít, amit mond. Inkább azzal foglalkozik, amit jól csinál: színészként a színpadon keresztül fejezi ki gondolatait, és azt vagy meghallja valaki, vagy nem. Nagy Zsolt kiemeli, hogy továbbra is kiáll a közügyekért, és nem fél a következményektől. Ha szükséges, készen áll arra, hogy más munkát vállaljon, például árufeltöltőként dolgozzon, ahogy korábban már tett egy barátja látványkonyhájában a Rákóczi téri Vásárcsarnokban.