Mol milliárdos beruházása Kecskeméten

Átadták a Mol 1,2 milliárd forintos beruházását Kecskeméten, ahol az ország stratégiai kerozinkészletének jelentős részét, körülbelül 85 százalékát tárolják.

A Mol csoportszintű Downstream Értéklánc Menedzsment ügyvezető igazgatója, Szabó Szabolcs Pál a kecskeméti telep helyszínbejárásakor hangsúlyozta, hogy a stratégiai készletezés rendszerét a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) koordinálja, célja pedig az, hogy válsághelyzetekben is biztosított legyen a folyamatos hozzáférés a kőolajtermékekhez. Szabó elmondta, hogy a nemzetközi és magyar előírások szerint az országnak milyen stratégiai készleteket kell tárolnia az ellátásbiztonság érdekében.

A repülőgép kerozin, vagyis a JET készletezését az Országgyűlés 2019-ben vezette be a magyar szabályozásba, amelynek teljesítésére az MSZKSZ szándéknyilatkozatot írt alá a Mol cégcsoporttal. A százhalombattai finomítóban először egy kisebb, körülbelül kétezer tonnás készlet tárolását biztosították, majd a kecskeméti telepen is megkezdődött a beruházás. A fejlesztés eredményeként a magyar stratégiai kerozinkészlet az eddigi 2 kilotonnáról 14 kilotonnára nőtt.

Szabó Szabolcs Pál kiemelte, hogy a fejlesztéssel hétszeresére emelkedett az ország tárolókapacitása és a benne tárolt kerozinkészlet, amely hozzájárul a magyarországi ellátásbiztonság növeléséhez. Földházi Zoltán, a Mol szajoli és kecskeméti logisztikai telepeinek vezetője a kecskeméti telephely történetét ismertetve elmondta, hogy kezdetben használtmotorolajat tároltak itt, majd a motorizáció fejlődésével nőtt az üzemanyag-forgalmazás iránti igény, ezért 1980-ban két 500 köbméteres tartályt építettek a telepre.

A kecskeméti telep későbbi fejlesztése során új, korszerű tankautótöltő-egységgel, labor- és mintatároló helyiséggel bővült, valamint felújították a szivattyúkat és a kiszolgáló rendszer vezetékeit is. Földházi Zoltán tájékoztatása szerint a telephelyre csővezetéken keresztül Százhalombattáról érkezik a repülőgép kerozin, amely minőségromlás nélkül akár öt éven keresztül is eltartható.