Miklósa Erika kritikája és Rost Andrea válasza a művészi reputációval kapcsolatban

Miklósa Erika operaénekes, aki nemrégiben vendége volt Andor Éva Kontextus című műsorának, kifejtette véleményét Rost Andrea művészi reputációjáról, amely szerinte Magyar Péter rendezvényein való fellépések következtében összeomlott. Rost Andrea azonban nem kíván ebből "cicaharcot" csinálni.

Miklósa Erika beszámolt arról, hogy bár nem nyerte el az Operaház igazgatói pozícióját, már az is győzelemnek számít számára, hogy pályázott a posztra, amire férje bátorította két héttel a beadási határidő előtt. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem történt változás az intézményben, és hogy nem tudott új generációt kinevelni, hogy ne csak két név, Rost Andrea és ő maga legyen ismert az operaénekesek között.

A műsorban Miklósa Erika kritikát fogalmazott meg Rost Andrea szerepléseivel kapcsolatban, amikor az utóbbi Magyar Péter rendezvényein énekelt. Miklósa szerint ez nem egy művész dolga, és úgy véli, hogy egy művésznek inkább külföldön kellene egy normális értékrendet képviselnie. Hozzátette, hogy „Ha mindenféle ilyen típusú politikai rendezvényeken jelenik meg valaki, az nem a művészetről szól számomra. Ez a baj. Ez szerintem senkinek sem jó húzás”.

Miklósa Erika szerint Rost Andrea művészi reputációja, amit eddig felépített, egy tollvonással összeomlott ezeknek a fellépéseknek következtében. Rost Andrea az Operaház igazgatói pozíciójára is pályázott, de a szakmai zsűri döntését figyelmen kívül hagyva Ókovács Szilvesztert választották újra, ezután Rost nem írt alá szerződést a következő színházi szezonra. A Magyar-féle tüntetés után meg is kérdezték tőle, hogy nem sértett emberként vett-e részt a rendezvényen, amire azt válaszolta, hogy ebben az ügyben legalább negyven embernek kellene sértettnek lennie, hiszen komplett művészeti csoportosulások pályáztak, a szakmai bizottság szavazatai alapján pedig Kesselyák Gergely kapta a legtöbb szavazatot.

Miklósa Erikának jelenleg is vannak szerepei az Operaházban, és ő maga is részt vett Orbán Viktor miniszterelnök beszédein. 2023-ban még Nagy Feró és Tóth Gabi társaságában hallgatta végig az évértékelőt, de 2024-ben már csak egymagában. Miklósa Erika nem titkolja politikai kötődését, hiszen tavaly és idén is részt vett Orbán Viktor évértékelőjén.

Rost Andrea az Indexnek adott rövid reakciójában nem kívánt hosszasan reagálni Miklósa Erika kijelentéseire. "Szerintem méltatlan lenne, ha erre hosszasan reagálnék. Azt gondolom, hogy csak az kiabál, akinek a háza ég. Eszembe jutott egy latin mondás, ami magyarul így szól: A sas nem kapkod legyek után. Ez az én érzésem, nem is válasz, hanem reakció, mert nem akarok erre válaszolni. Méltatlan volna. Én nem egy Magyarországon világhírű énekes vagyok, hanem egy világon világhírű énekes. Remélem, hogy nem lesz ebből semmiféle cicaharc" – mondta Rost Andrea, jelezve, hogy nem kíván további vitába bocsátkozni a témában.

Rost Andrea két alkalommal is szerepelt Magyar-féle demonstráción, egyszer Budapesten, egyszer pedig Debrecenben. A felkérésről korábban azt mondta, hogy Nagy Ervintől érkezett Magyar kérésére, és hogy az első másodpercben az esetleges következmények jutottak eszébe, de ez nem tartott tovább egy pillanatnál. “Úgy gondolom, hogy Magyarországon kell, hogy legyen egy harmadik tömörülés egy olyan ember égisze alatt, akinek konkrét elképzelései vannak, ugyanakkor határozott és azt mondja el, amit nagyon sok ember gondol ebben az országban és országhatáron túl is”, fogalmazott akkor. Rost hozzátette, hogy a tüntetéseken való szereplését azért vállalta el, mert így boldogan tud a tükörbe nézni, és amikor a helyszínen a békés tömeget látta, már biztos volt abban, hogy helyesen döntött.