A legértékesebb áru: Michel Hazanavicius animációs filmje zárja a Cannes-i Filmfesztivált

A 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál zárófilmje Michel Hazanavicius Oscar-díjas rendező A legértékesebb áru című alkotása lesz, amely egyúttal az animációs műfajban is bemutatkozása a rendezőnek. A film, amely tizenhat év óta az első rajzfilm a versenyprogramban, Jean-Claude Grumberg bestseller-regényéből készült, a Kecskemétfilm munkatársainak közreműködésével.

A történet középpontjában egy Auschwitzba deportált zsidó család és egy lengyel favágó házaspár sorsa fonódik össze. A haláltáborba tartó vonaton egy fiatal apa megpróbálja megmenteni ikrei egyikét azzal, hogy kihajítja a hóba, ahol egy favágónő megtalálja és magához veszi a gyermeket.

Michel Hazanavicius, aki A némafilmes című filmjével öt Oscart nyert, a Variety magazinnak beszélt a projektről. Elmondása szerint kezdetben hezitált, mivel az animáció és a holokauszt témája ijesztőnek tűnt számára, de a történet szépsége és a szerzővel való beszélgetés után végül igent mondott. Hazanavicius maga is holokauszt-túlélők leszármazottja, és családtagjai közül sokan nem úszták meg a deportálást.

A rendező hangsúlyozza, hogy a film nem a holokausztról szól, hanem az emberi szolidaritásról és szeretetről, amely egy kislány életét menti meg. A történetet meseszerűen tálalja, hogy a fiatalabb generációk számára is közel hozza az eseményeket. Hazanavicius fontosnak tartja, hogy beszéljenek erről az időszakról, mivel Auschwitz ma már távolinak tűnhet a fiatalok számára.

Érdekesség, hogy a film nem használja a "zsidó" szót, annak ellenére, hogy a regényben előfordul. Hazanavicius szerint a történet univerzális, és az üzenet, hogy minden gyereket szeretni kell, mindenhol érvényes.

Hazanavicius már gyerekkora óta rajzol, és a könyv elolvasása után az összes szereplőt lerajzolta. A művészeti vezetővel, Julien Grandéval együtt kialakították a filmhez illő stílust, amely az irodalmi hangulathoz igazodik. A rendező szerint az animáció lehetőséget ad a szimbolika használatára, és nem szükséges közvetlenül bemutatni a táborok valóságát. A projektet a Covid világjárvány alatt felfüggesztették, de a rendező visszatért hozzá, amint lehetősége nyílt rá.

Hazanavicius jövőbeli terveiről szólva elmondta, hogy bár voltak vígjáték tervei Tom Cruise-zal és Will Ferrell-lel, úgy érzi, nem tud beilleszkedni az amerikai stúdiók világába. Szereti, ha minden az ő kezében van, és nem kell jóváhagyatni a döntéseit. Azt is hozzátette, hogy bár nem érdekli, mit kíván a piac, reméli a legjobbakat a film fogadtatását illetően.

A legértékesebb áru az első animációs film, amely Ari Folman 2008-as Libanoni keringő című alkotása óta versenyezhet az Arany Pálmáért. A díj sorsa 2024. május 25-én dől el.