Mexikói hőhullám: Halott majmok a fákról

Mexikó déli részén halott majmok hullanak a fákról egy rendkívül erős hőhullám következtében, amit aszály is súlyosbít, és a hőmérséklet a közeljövőben tovább emelkedhet – jelentette az IFLScience és az AP.

Az AP beszámolója szerint május 16-a óta már legalább 138 bőgőmajom pusztult el a szélsőséges időjárási körülmények miatt, és sokuk megbetegedett. Az állatok hőgutát kapnak, kiszáradnak és belázasodnak, ami végzetes lehet számukra, ha nem kapnak időben segítséget.

Egy biológus megfigyelései szerint a beteg majmok egyes helyeken már almákként potyognak le a fákról, és percekkel később elpusztulnak. Mexikó környezetvédelmi minisztériuma elismerte a tömeges pusztulást az ország két déli államában, de az okok még tisztázatlanok. A hőguta és a kiszáradás mellett felmerült az alultápláltság és a rovarirtószerek használata is mint lehetséges okok.

A bőgőmajmok, amelyek a világ leghangosabb állatai közé tartoznak, és üvöltéseik akár 4,8 kilométeres távolságból is hallhatóak, Közép- és Dél-Amerika erdőiben honosak. A tömeges pusztulás elsősorban a sebezhető kategóriába sorolt mellényes bőgőmajmokat (Alouatta palliata) érinti.

A trópusi melegekhez hozzászokott állatok számára is túlzott a mostani forróság. Az emberek számára is megterhelő a hőség: március közepe óta legalább 26 ember vesztette életét Mexikóban, ahol a hónap hátralévő részében akár 45 Celsius-fokos hőmérsékletek is várhatóak.