Meta és Google: Milliókat ajánlanak a hollywoodi stúdióknak

A Meta és a Google több tízmillió dollárt ajánlott fel a hollywoodi stúdióknak, hogy javíthassák mesterséges intelligencia által generált videóik minőségét. A Bloomberg jelentése alapján a tárgyalások kimenetele még nem világos, de a Netflix és a Disney nem hajlandóak licencelni tartalmaikat, bár más típusú együttműködésben érdekeltek lehetnek. A Warner Brothers Discovery viszont nyitott lehet néhány programjának licencelésére.

A Meta és a Google egyaránt fejleszti videógeneráló eszközeit, a Google például a Veo nevű modelljét mutatta be, amely szövegből készít videót, és Donald Gloverrel népszerűsítik. A mesterséges intelligenciával foglalkozó cégek versenye a médiavállalatokkal kötendő licencszerződésekért fokozódik, az OpenAI és a NewsCorp például már többéves megállapodást kötött.

A hollywoodi stúdiók azonban fenntartásokkal kezelhetik ezeket az üzleteket. Az AI-szerkesztő eszközök vonzereje ellenére aggodalmak merülhetnek fel a kreatív munkák felhasználásával kapcsolatban. Scarlett Johansson például azzal vádolta meg az OpenAI-t, hogy lemásolta a hangját a ChatGPT "Sky" asszisztenséhez, miután ő maga nemet mondott a partnerségre.

A Meta AI, amelyet a cég június 26-ával Magyarországon is bevezet, a nyílt forráskódú Llama 2 modellen alapul, és a következő generációs Llama 3-at is beépíti a Messengerbe, a Facebookba, az Instagramba és a WhatsAppba, valamint különálló szolgáltatásként is elérhetővé teszi. A Llama 3 két modellje 8 milliárd, illetve 70 milliárd paraméterrel rendelkezik, és a tervek szerint még nagyobb, 400 milliárd paraméteres változatok is érkeznek. A Meta AI a keresőkben, a facebookos hírfolyamban és a Messengeres beszélgetésekben is megjelenik, lehetővé téve többek között helyszínjavaslatokat randihoz vagy extra információk kérést egy-egy posztról.

A Meta hangsúlyozza, hogy a privát üzeneteket nem használják fel a modelljeik tanításához, de az általunk közzétett tartalmakat, üzeneteket és az általunk használt alkalmazásokat, illetve az abbéli tevékenységeinket felhasználhatják a saját MI-alapú technológiáik fejlesztéséhez és javításához. Az adatgyűjtés ellen tiltakozni szerető felhasználók megtehetik ezt a megadott linken keresztül.

Az ATV Egyenes beszédének vendége, Keleti Arthur kibertitok jövőkutató és az ITBN kiberbiztonsági konferencia alapítója arra figyelmeztetett, hogy a Meta mesterséges intelligenciájának ne engedjük, hogy a mi adatainkat is begyűjtse. Keleti szerint a mesterséges intelligenciák már most is képesek lehetnek olyan szintű intelligenciára, mint az emberek, és a jövőben önálló döntésekre is képesek lehetnek, ami bizonyos körökben aggodalmat kelt a Terminátor-filmek Skynetjéhez hasonló forgatókönyvekkel kapcsolatban. A Meta új MI-funkcióiról szóló üzeneteket sokan kaptak meg, és Keleti azt ajánlja, hogy a felhasználók ne engedélyezzék adataik felhasználását.