Kínai térfigyelő kamerák és rendőrjárőrök Magyarországon?

Nem hivatalos információk szerint Magyarországon kínai mesterséges intelligenciával ellátott térfigyelő kamerák telepítésére kerülhet sor, valamint kínai rendőrök is járőrözhetnek az országban.

A 24.hu által közölt, a VSquare információira hivatkozó értesülések szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóján született meg a titkos megállapodás. Ennek értelmében Magyarországra telepíthetnek olyan térfigyelő kamerákat, amelyek képesek az arcok felismerésére, és kínai rendőrök is elláthatják járőrszolgálatukat az országban. A VSquare szerint ezek a rendőrök titkos küldetéseket is végezhetnek, amelyek során más uniós országokba is eljuthatnak.

A NATO-szövetségesek aggodalmát válthatja ki a kínai térfigyelő kamerák telepítése, különösen, ha a kamerák célja a kínai befektetések és intézmények, valamint azok munkatársainak megfigyelése. Fennáll a veszélye annak, hogy a kínai hadsereghez vagy hírszerzéshez köthető, esetleg nyugati szankciók alatt álló technológiai cégek is részt vehetnek a projektben.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-listavezetője és jelenlegi elnöke az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben. A politikus szerint a megállapodás több jogszabályt is sért, veszélyezteti a magyar és Magyarországon élő kínai állampolgárok biztonságát, valamint az ország szuverenitását is. Donáth Anna sajtóinformációkra hivatkozva azt írta közösségi oldalán, hogy Orbán Viktor megállapodott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, hogy a kínai cégek arcfelismerésre alkalmas nyilvános köztéri kamerákat telepíthetnek ki Magyarországon.

A Momentum Nem leszünk kínai és orosz gyarmat címen tüntetést szervez május 25-én, 18 órára a budapesti orosz nagykövetség épületéhez. A párt szerint az orosz hekkereknek szabad bejárásuk van a magyar külügy informatikai rendszerében, és már a személyes adatainkat is kiárusítaná a magyar kormány a keleti diktatúráknak. Kínai rendőrök után ugyanis kínai arcfelismerő megfigyelő-kamerák is érkezhetnek Magyarországra – jelezte a párt a szombatra hirdetett Facebook-eseményében.