Magyar fafaragó világbajnoki aranyérmes

Felzúgnak a gépek, száll a fűrészpor, és a fatörzsből csodaszép műalkotások születnek. Varga Norbert és csapattársai a németországi Blockhausenben aranyérmet nyertek a láncfűrészes fafaragók versenyén.

A Blockhausenben megrendezett világbajnokság a láncfűrészes fafaragók számára különleges esemény, hiszen ez a hely a szakma egyik legnagyobb szabadtéri múzeuma, és a faragásokat a közel 200 hektárnyi erdős területen helyezik el tematikusan. A BlockhausenCup versenyre a világ minden tájáról évente 16-18 fafaragót hívnak meg, ahol a szervező, Andreas Martin által meghatározott témában kell alkotniuk.

A fafaragás nem csupán férfiak privilégiuma, hiszen Bárdi Andrea, a makói rajztanár is ezzel a különleges hobbival tölti idejét. Andrea állatokat és növényeket, valamint Szent István- és Szent László-szobrokat is farag, és a magyar népmesék is inspirálják munkáiban.

Varga Norbert elmondása szerint a csapatmunka során a különböző stílusokat és látásmódokat kell összehangolni, ami kihívást jelenthet, de lehetőséget ad a tanulásra és az új barátságok kialakítására. A versenyen egy víz alatti világot ábrázoló alkotással álltak elő, amely felhívja a figyelmet az élővizeinkkel szembeni felelőtlen magatartásra. A munka során a versenyzők naponta 10-12 órát dolgoztak, és 10-15 köbméter fát használtak fel.

A faragáshoz szükséges eszközök között 14-16 láncfűrész, különböző szélességű láncok, csiszolóeszközök, és néha vésők is szerepelnek. A munka mentálisan és fizikailag is megterhelő, de a győzelem minden nehézséget feledtet. A zsűri a műveket több szempont alapján értékeli, az arányoktól kezdve a fa minőségén át egészen a szállíthatóságig. Varga Norbert és csapata az első hely mellett Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnökének különdíját is elnyerte.