Magyar animátorok munkája a cannes-i filmfesztiválon

A Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában két filmben is magyar animátorok keze munkáját dicséri. Az Oscar-díjas Michel Hazanavicius által rendezett The Most Precious of Cargoes című animációs film és Sean Baker Anora című alkotása is a magyar szakemberek közreműködésével készült.

A Kecskemétfilm Kft. 40 fős csapata két évvel ezelőtt csatlakozott a The Most Precious of Cargoes projektjéhez. A film jelentős részét a magyar stúdióban rajzolták, és a fény- valamint árnyék animáció, a karakter animáció munkáiban is részt vettek, továbbá a film kifestése is itt készült el. Tóth László István, a Kecskemétfilm projektvezetője elmondta, hogy bár bérmunkáról volt szó, az animátoroknak mégis megvolt a szükséges alkotói szabadságuk a rendező elképzeléseinek megvalósításához.

Michel Hazanavicius, aki az The Artist – A némafilmes című filmjéért Oscar-díjat kapott, öt évvel ezelőtt kapta meg a felkérést a The Most Precious of Cargoes elkészítésére. A film zenéjét az Oscar-díjas Alexandre Desplat szerezte, mesélője pedig a már elhunyt francia színészlegenda, Jean-Louis Trintignant volt. A történet a holokauszt idején játszódik, és egy megható drámát mesél el egy haláltáborba tartó vonatról, ahol egy apa az ikrei közül az egyik csecsemőt a hóba dobja, akit egy magányos favágóné talál meg.

A Kecskemétfilm korábban is dolgozott már együtt a francia stúdióval, amely most 3.0 Studio néven ismert. Michael Dudok de Wit A vörös teknős című filmje és Lorenzo Mattotti Medvevilág Szicíliában című alkotása is a magyar stúdió közreműködésével készült, és mindkettőt vetítették a magyar mozikban. Az előbbi Cannes-ban kategóriadíjat nyert, majd Oscar-díjra is jelölték.

Az Anora című film vizuális trükkjein is magyarok dolgoztak, a KGB stúdió nyolc fős csapata 100 trükkjelenetet módosított négy hónap alatt. A csapatot Enyedi Ildikó ajánlotta Sean Baker rendezőnek. A film egy sztriptíztáncos lány és egy gazdag orosz oligarcha fiának történetét meséli el, amelyet New Yorkban forgattak, míg a magyar animátorok munkáját Budapesten végezték.

A cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában ritkán szerepel animációs film, de a The Most Precious of Cargoes a világpremier után, június 9-én az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon is nyitófilmként fog szerepelni.