Ellenőrzött veszélyes anyagnak minősülnek az abortusztabletták Louisiana államban

Louisiana államban a törvényhozók elfogadták azt a törvényjavaslatot, amely az abortusztablettákat ellenőrzött veszélyes anyagokká minősíti.

A louisianai szenátus a CNN információi szerint megszavazta a törvényjavaslatot, amely a misoprostol és mifepriszton hatóanyagú abortusztablettákat a 4. jegyzékben szereplő ellenőrzött veszélyes anyagok közé sorolja, az antidepresszánsok és egyes kábítószerek kategóriájába. A törvényjavaslatot a szenátus 29-7 arányban fogadta el, és korábban már a képviselőház is jóváhagyta.

A törvényjavaslat most Jeff Landry republikánus kormányzó elé kerül, aki várhatóan aláírja azt. Ez a lépés következik a legfelsőbb Bíróság tavaly júniusi döntése után, amely megsemmisítette a Roe kontra Wade ügyben 1973-ban hozott ítéletet, ami az abortusz általános jogát biztosította az Egyesült Államokban.

Az intézkedésre reagálva, Oregon kormányzója, Tina Kotek arra utasította az államot, hogy szerezzen be több évre elegendő készletet a leggyakrabban használt abortusztablettából, mivel fennáll a veszélye annak, hogy egy bírósági döntés szigoríthatja a gyógyszerhez való hozzáférést.