Horváth Lajos Ottó súlyos sérüléseket szenvedett a Nemzeti Színházban

Horváth Lajos Ottó, a Nemzeti Színház színésze, maradandó sérüléseket szenvedett tavaly novemberben egy baleset következtében. A színész jobb keze olyan mértékben megrongálódott, hogy azt már soha többé nem fogja tudni behajlítani, és a szorítóereje is nagy százalékban csökkent. Lába eltört, válla, térde és lábfeje is komoly sérüléseket szenvedett, amelyek végleges fogyatékosságot okoztak. Az eset során Szász Júlia színésznő is megsérült, mindkettőjüket aznap meg kellett műteni. A baleset a "Rómeó és Júlia" című előadás alatt történt, amelyet Vidnyánszky Attila rendezett.

Orvosi szakvélemény egyértelműen kimondta, hogy Horváth sérülései súlyosak és maradandóak. A színész az eséskor egyik kezével a reflektorba tenyerelt, ami miatt a keze súlyos sérüléseket szenvedett. Az ügyvédek és a rendőrség is kiegészítő szakvéleményt kérték, amely várhatóan megerősíti a sérülések maradandóságát. A színész és a színház között jelenleg is vita van a felelősség kérdésében.

A Nemzeti Színház vezetője, Vidnyánszky Attila korábban kijelentette, hogy az orvos egy év után tud majd nyilatkozni a sérülések maradandóságáról, és céljuk a megegyezés a sérült színészekkel. A színház vezetője lemondott a baleset után, de a miniszter nem fogadta el a lemondását. Mind Horváth Lajos Ottó, mind Szász Júlia azóta lemondott a színházi társulattól. A kártérítési megállapodás még nem született meg, de a tárgyalások folyamatban vannak.

Tavaly óta húzódik a kártalanítási folyamat, amelynek részét képezi egy többmilliós összeget kitevő sérelemdíj, de a pontos összegről zajlanak az egyeztetések. A peren kívüli megegyezésnek a Nemzeti szerint nem az az akadálya, hogy a Nemzeti sokallja a kártérítést, hanem hogy Horváth Lajos Ottó nem ismeri el, hogy „a baleset bekövetkezéséért nem kizárólag a Színház tehető felelőssé, hanem abban maga a sérült Horváth Lajos Ottó is szerepet játszhatott”.

Vidnyánszky Attila korábban utalgatott már arra interjúkban, hogy a színészek is felelősek a balesetért. Erre Horváth korábban úgy reagált, „a sérüléseimen túl az fájt a legjobban, hogy Igazgató Úr engem a saját balesetemért is felelőssé tett – noha ennek megítélése az igazságszolgáltatás, és nem az ő feladata”. A baleset miatt belső vizsgálat indult a színházban, nem találtak felelőst, a rendőrség is nyomozást rendelt el, ez még nem zárult le.

Az igazságügyi orvosi szakvélemény elkészítését Horváth Lajos Ottó és ügyvédei kérvényezték, amely egyértelműen megállapította a sérülések maradandóságát. Bár a baleset óta nem telt el még egy teljes év, a szakvélemény szerint most egyértelműen kijelenthető, hogy a sérülések maradandóak lesznek. Borbély Zoltán, a színész jogi képviselője szerint az ő esetében nem kellett megvárni az egy évet, és a szakvélemény ezt megerősítette. Jelenleg is zajlanak a tárgyalások az intézménnyel, és a békés megegyezésben hisznek, ami mindkét fél számára a legjobb megoldás lenne.

Előzmények

A balesetet követően Vidnyánszky Attila lemondott posztjáról, amit Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadott el. A kulturális élet szereplői, vezetői egymást túllicitálva igyekeztek őt maradásra bírni és a szolidaritásukról biztosítani. Végül Vidnyánszky Attila visszavonta lemondását.

Udvaros Dorottya, aki 22 év után távozik a Nemzeti Színház társulatából, Vidnyánszky Attila művészi és vezetői stílusáról, elképzeléseiről beszélt, és arról, hogy a balesetet szenvedett két színész, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó semmilyen kártérítést nem kaptak, csak egyéb járadékokat. Ezenfelül Barta Ágnes és férje, Mészáros Martin, illetve Szép Domán és Szabó Sebestyén László is felmondott, Farkas Dénes pedig már korábban távozott az intézményből.