Lázár érdekkörébe bő 10 milliárd jutott az éjszakai pénzmozgás után

A kormány éjszakai döntése értelmében Lázár János építési és közlekedési miniszter 10 milliárd 500 millió forintos támogatást kap, míg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárcájától 600 millió forintot vonnak el.

A Magyar Közlöny legutóbbi számában közzétett információk alapján a kormány 600 millió forintos átcsoportosítást hajtott végre, ami két minisztériumot érint. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Külügyi fejlesztési és kutatási programok sorából vonták el az összeget, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai fejlesztési feladatok költségvetési sorába került át.

A kormányzati átcsoportosítások azonban nem állnak meg itt. A közlönyből kiderül, hogy a kormány támogatja a nem koncessziós szerződés alapján működtetett országos közúthálózaton a közhasznú üzemeltetési és karbantartási tevékenység magasabb szintű ellátását, amelyhez 2024-re többletforrás biztosítása szükséges.

Ezért Orbán Viktor miniszterelnök felhívta Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy az építési és közlekedési miniszter, Lázár János bevonásával gondoskodjon a szükséges források biztosításáról. Ennek értelmében a közlekedési ágazati programok jogcímcsoporton belül 10 milliárd 500 millió forint áll rendelkezésre.

A kormány egyetértését fejezte ki afelől is, hogy az építési és közlekedési miniszter a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel mint kedvezményezettel módosítsa a meglévő támogatási szerződést, így további 10 milliárd 500 millió forint összegű támogatás biztosításával javítsa a közhasznú üzemeltetési és karbantartási tevékenység színvonalát.