Külügy cáfolja az arcfelismerő kamerák telepítéséről szóló híreket

A Külgazdasági és Külügyminisztérium határozottan cáfolja azokat az értesüléseket, melyek szerint Magyarországra telepíthetnek kínai arcfelismerő képességgel bíró térfigyelő kamerákat.

A külügyi szóvivő, Paczolay Máté kijelentette, hogy a kínai elnök magyarországi látogatása során semmilyen megállapodás nem született a kamerák telepítéséről, és a téma egyetlen fórumon sem került napirendre. A VSquare oknyomozó oldal által terjesztett információkat a szóvivő "klasszikus álhírterjesztésnek" nevezte, amely minden valóságalapot nélkülöz.

A VSquare értesülései szerint Orbán Viktor és Hszi Csin-ping kínai elnök megegyezhettek volna a fejlett AI technológiával, például arcfelismerő szoftverrel ellátott kamerák magyarországi telepítéséről. Azonban a külügyi szóvivő ezt határozottan cáfolta.

A VSquare szerint a V4 országok között nincs egységes álláspont Kína és Oroszország kapcsán. Szlovákia hasonlóan nyitott Magyarországhoz, Lengyelország Kreml-ellenes, de Kínával szemben megengedőbb, míg Csehország mindkét országgal szemben elutasító álláspontot képvisel.

A külügyi szóvivő kijelentése szerint a kamerák telepítésével kapcsolatos hírek alaptalanok, és a kormányzati kommunikációban is ezt az álláspontot képviselik. A VSquare által feltett kérdésekre a rendőrséghez irányították őket, de a megfigyelő kamerákra és a mesterséges intelligenciás technológiára vonatkozó kérdésekre nem érkezett válasz.