Külföldre utazol? Így válassz jó utasbiztosítást!

Nem érdemes a biztonságunkon spórolni külföldön: ezer forint körüli összegből már ki lehet hozni a biztosítást egy hosszú hétvégére, ha például városnéző túrára megyünk. Akkor sem kerül sokkal többe, ha autós asszisztenciát is kérünk. A különbségek azonban jelentősek lehetnek a díjak között, ezért érdemes összehasonlítani a biztosítók tarifáit és azt is, mit adnak cserébe.

A magyarok utazási kedve a járvány előtti időszakhoz hasonlóan magas, és a tendencia várhatóan idén is folytatódik. Ennek köszönhetően egyre több utasbiztosítást kötnek a külföldi útjaikra, és a turisták tudatosan nem sajnálják a biztosítás díját, amely átlagosan a nyaralás vagy kikapcsolódás költségének csak töredéke.

Mennyiért köthetünk biztosítást 2024-ben?

A magas infláció hatására nőttek a biztosítási díjak is. Tavaly év végén egy egynapos városnéző kirándulásra Ausztriában még 300 forint alatti összegért is lehetett biztosítást kötni, most azonban már 350 forint alatt nem található.

A biztosítási díjak továbbra is alacsonyak, ha a kirándulás költségeit nézzük, de a biztosítók között jelentős különbségek adódhatnak. A Bank360.hu kalkulátorával percek alatt összehasonlíthatók a különböző ajánlatok. Egy három napos hosszú hétvégére Ausztriába például már 1076 forintért is található utasbiztosítás, amely azonban nem tartalmaz autós asszisztenciát és útlemondásra sem térít.

A biztosítók közötti különbségek még nagyobbak lehetnek a drágább csomagok esetében. Az ajánlatok száma és a kiegészítők választéka is változó. Az ausztriai hosszú hétvégére például az Alfa 4650 forintért is kínál biztosítást különböző kiegészítőkkel.

Autós asszisztenciával kínált csomagok 1643 forinttól kezdődnek, és a Groupama, az Union, valamint az Alfa 3000 forint felett kínál csak ilyen biztosítást. A legdrágább csomag közel 7000 forintba kerülhet.

A Bank360.hu szakértői azt javasolják, hogy autós külföldi út előtt ellenőrizzük casco biztosításunkat, hogy tartalmaz-e asszisztencia szolgáltatást, és az mire terjed ki.

Egy hétre sem kell sokkal többet fizetni, de választhatunk drágább biztosítást is

Egy egyhetes Maldív-szigeteki nyaralásra a Colonnade-nél már 4331 forintért is köthetünk biztosítást. A Groupama ennél valamivel többet kér, de magasabb térítési összegekkel és hobbi sportos kiegészítéssel az ár akár 11 ezer forintig is emelkedhet.

A Mapfrénél a biztosítások 5670 és 8750 forint között mozognak, az Alfa Világlátó Arany csomagja pedig 7875 forintról indul. Az Union Biztosítónál a legolcsóbb ajánlat 8225, a legdrágább pedig 22 732 forintba kerül egy hétre.

Fontos, hogy a biztosítás megkötése előtt minden esetben összehasonlítsuk az ajánlatokat, és alaposan megvizsgáljuk a térítési összegeket és a biztosító által vállalt kockázatokat.