A Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentésének kritikája

Korányi Dávid, az Action of Democracy elnöke szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentése a múlt sötét időszakait idézi fel, és elfogadhatatlan vádakat fogalmaz meg civil szervezetek ellen.

Az Action of Democracy elnöke, Korányi Dávid sajtóközleményében kifejtette, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZVH) első jelentése a pártállami idők legsötétebb hagyományait idézi fel, mind nyelvezetében, mind módszereiben. Az állami szerv által felhasznált, titkosszolgálati eszközökkel szerzett felvételek és az azokból levont következtetések alaptalan vádakat fogalmaznak meg a civil szervezetekkel szemben.

Korányi szerint a jelentésben szereplő beszélgetések részleteinek manipulatív interpretációja az autoriter rezsimek propagandafogásait tükrözi. Az is kérdéses számára, hogy az SZVH hogyan jutott hozzá ezekhez az információkhoz, hiszen a jelentés ezt nem tisztázza.

Az Action for Democracy elnöke hangsúlyozza, hogy szervezetük mindenben megfelel az amerikai és magyar jogszabályoknak, ezért a jelentés állításait visszautasítják, és annak végkövetkeztetéseit félrevezetőnek és elfogadhatatlannak tartják. Különösen felháborítónak találják, hogy a valódi szuverenitást veszélyeztető események, mint például az orosz titkosszolgálatok kibertámadásai, eltussolásra kerülnek.

A Telex Kalocsán próbált az orosz hekkertámadásról Szijjártó Péter külügyminisztertől kérdezni, de a kollégáiknak ehelyett a rendőrök és a Terrorelhárítási Központ (TEK) kérdéseire kellett válaszolniuk. Szijjártó Péter a témával kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni a Telexnek, a Blikknek pedig azt felelte, hogy nem tud arról, hogy bárki veszélyben lenne, mivel a magyar állam minden hatósága és intézménye ellátja a feladatait.