Kövér László és a halásztelki vívóterem rejtélye

Kövér László házelnök pénteken egy vívóterem avatásán vett részt Halásztelken, ahol különös gondolatokat osztott meg a jelenlévőkkel. A szokatlan eszmefuttatások során felmerült a szabadság, a reformátusok és a vívóterem szelleme is.

Halásztelken pénteken egy új vívóterem avatására került sor, amelyen Kövér László házelnök is részt vett. Az eseményen elmondott beszédében a házelnök a szabadság fontosságát emelte ki, különös tekintettel arra, hogy a termet a magyar reformátusok hozták létre és fogják használni.

A házelnök szavai szerint a vívóterem szellemének legerősebb vonása a szabadság kell, hogy legyen, különösen, ha reformátusok által létrehozott helyről van szó. Kövér László kiemelte, hogy aki szabad akar lenni, annak meg kell tanulnia kiállnia magáért, és a vívás, pontosabban a tőr a kézben, megtanít okosan küzdeni. A házelnök szerint a vívás a megértés tudománya, amely arra tanít, hogy számba vegyük erősségeinket és gyengéinket, valamint az ellenfél erényeit és hibáit.

Kövér László beszéde során nem csak a vívóterem szellemi vonatkozásait érintette, hanem a beszéd groteszk, szürreális és apokaliptikus elemeket is tartalmazott, amelyek az ép elme határait súrolták. A házelnök korábban is hírhedt volt különféle összeesküvés-elméletek és metafizikus zagyvaságok emlegetéséről, mint például a luciferiánusok legyőzése vagy az identitásterrorizmus.

A vívóterem avatása kapcsán Kövér László megjegyzései több kérdést hagytak maguk után, amelyekre a jelenlévők nem kaptak választ. Az esemény és a házelnök szavai így rejtélyes felhangot kaptak, és a közvéleményben is kérdések merültek fel a beszéd tartalmával és a vívóterem szellemi jelentőségével kapcsolatban.

A házelnök elmondta, hogy kilencedik esztendeje folyik Halásztelken a vívásoktatás, hetvenkét iskolás növendék jár rendszeresen az edzésekre és dolgozik keményen. Hatvannégy vívónak van versenyengedélye, közülük tizenketten a korosztályos válogatott tagjai. Az érettségiző Nádasdy Anna kerekesszékes vívóként már hatszoros világbajnok az U23-asok között.

Kövér László hozzátette, hogy a Bocskai István Sportegyesület vívócsarnokának átadó ünnepségén elhangzott beszédében kiemelte, hogy a mesterek nélkül nincsenek tanítványok, és ez különösen igaz az egyéni sportokra, mint a vívás. A kard és a tőr tudománya mesterről tanítványra száll, és a vívóterem Lengyel Éva szatmárnémeti vívóedző nevét viseli, aki Gombola András vívóedző számára irányt, célt és erőt adott. Gombola András szerint a terem azért viseli Lengyel Éva nevét, mert az ő szemléletét és lelkületét szeretnék itt is megidézni.