Kisgyermekek igazságérzete és társadalmi hierarchiák megértése

A pszichológusok által végzett kutatások azt mutatják, hogy a kisgyermekek képesek felismerni a tisztességtelen viselkedést saját korcsoportjukban, és elvárják a vezetőktől az igazságosság biztosítását.

A vizsgálatok során 17 hónapos kislányokat és kisfiúkat vontak be egy szerepjátékba, ahol plüssmackók osztottak el egymás között játékszereket. Az egyik mackó azonban minden játékot magához ragadott, miközben a vezető plüssmedve nem avatkozott közbe. A kisgyermekek figyelmét ez az igazságtalan elosztás keltette fel, és a vezető medvére bámultak, ami bosszúságot váltott ki belőlük. Amikor a vezető medve helyreállította az igazságos elosztást, a gyerekek további érdeklődés nélkül fogadták az eseményeket. Ha a vezetői minőségben bemutatott macit nem mutatták be ebben a szerepben, vagy ha igazságosan osztotta el a játékokat, a gyerekek nem mutattak különösebb érdeklődést.

Ebből a pszichológusok arra a következtetésre jutottak, hogy a kisgyermekek már ebben a korban képesek felismerni a tisztességtelen viselkedést, és a vezetőktől várják az igazságosság érvényesülését. Ez a megfigyelés arra utal, hogy a kisgyermekek már korán képesek lehetnek a társadalmi hierarchiák komplex megértésére.