Muszlim diákok mentesültek az Isteni színjáték tanulása alól

Trevisóban két muszlim diákot felmentettek Dante Isteni színjáték című művének olvasása és tanulása alól, mivel a mű tartalma ellentétes az iszlám hitelvekkel.

Az Ansa portál beszámolója szerint a döntést egy helyi tanár hozta meg, azzal az indokkal, hogy az Isteni színjáték vallási tartalmú mű, és az abban foglaltak nem egyeznek az iszlám tanításaival. Dante alkotása a középkori kereszténység eszméire épül, és olyan témákat dolgoz fel, mint a pokol, a purgatórium és a mennyország. A műben Mohamed próféta is szerepel, aki a pokolban szenved. Babits Mihály fordításában így jelenik meg a próféta:

Nézd Mohamedet, mily csunyán repedt szét!
És nézd Alit mellettem: hajtól állig
hasított arca elrontotta kedvét.

Az eset nyilvánosságra kerülése után jelentős visszhangot váltott ki. Simona Malpezzi, a balközép Demokrata Párt szenátora is kritizálta a döntést, mondván, hogy „mélységesen helytelen” megfosztani a diákokat az olasz kultúra egy ilyen fontos darabjának ismeretétől. Malpezzi szerint Dante művének ismerete nem vesz el semmit a más vallású gyerekek hitéből.

Dante halálának 700. évfordulóján az Isteni színjáték kapcsán felmerült a kérdés, hogy vajon élvezhető-e a mű a korabeli kontextus ismerete nélkül, és hogy hogyan lenne célszerű tanítani az iskolákban.