Karsai Dániel meghívta Gulyás Gergelyt egy beszélgetésre és színházjegyeket kapnak a fideszes képviselők

Karsai Dániel, az aktív eutanáziáért küzdő alkotmányjogász, aki halálos ALS betegségben szenved, meghívást küldött Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek egy kötetlen beszélgetésre, és a Momentum frakcióvezetője, Bedő Dávid színházjegyeket adott át a fideszes képviselőknek Karsai darabjára.

Karsai Dániel a Facebookon keresztül számolt be arról, hogy a kormányinfón elhangzottak után hivatalosan is felkérte Gulyás Gergelyt egy találkozóra. A miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy még nem kapott személyes meghívót Karsaitól, ezért nem tudta megítélni, hogy ellátogatna-e hozzá, hasonlóan a köztársasági elnökhöz. Karsai ezt követően döntött úgy, hogy meghívja a minisztert. "Ezen ne múljék" – fogalmazott a közösségi médiában megosztott bejegyzésében, és a megkeresést a magán email-címéről elküldte a Miniszterelnökség hivatalos email címére.

Az alkotmányjogász kérte, hogy a beszélgetés során érintsék az életvégi döntéshez való jog kérdését is, és a részleteket írásban egyeztessék meg. Karsai hangsúlyozta, hogy a meghívót magán email-címéről is elküldte a Miniszterelnökség hivatalos email címére. Azt is ígérte, hogy a találkozóról előzetesen nem tájékoztatja a sajtót, és várja a miniszter mielőbbi visszajelzését.

A meghívás nem csak Gulyás Gergelynek szólt, hanem az Európai Parlament listavezetőinek és a parlamenti pártok frakcióvezetőinek is. Karsai beszámolt arról is, hogy a Momentum képviselői, Cseh Katalin EP-képviselő, Donáth Anna, a párt elnöke és Bedő Dávid frakcióvezető már ellátogattak hozzá, és maximális támogatásukról biztosították őt. Az alkotmányjogász megjegyezte, hogy a Momentum részéről a támogatás "ki van pipálva", és hozzátette, hogy a találkozóval kapcsolatban további bejelentenivalója is van, amit külön posztban fog megosztani.

Bedő Dávid a parlament igazságügyi bizottságának ülésére színházjegyeket vitt, amelyekkel fideszes képviselőket ajándékozott meg. A jegyek az "Egy tökéletes nap" című darab júliusi előadására szólnak, amelynek Karsai Dániel a szerzője. A darab az élet és halál kérdéseit mutatja be, és a bizottsági ülésen Bedő elmondása szerint kérdések és vita nélkül szavazták le az eutanáziáról szóló javaslatot. Bedő abban bízik, hogy a darab megtekintése után a képviselőtársai világnézete kicsit megváltozik. A többség átvette a jegyet, bár volt, aki jelezte, hogy nem lesz itthon az előadás napján. Répássy Róbert államtitkár kifejezetten lelkes volt, és megköszönte a meghívást.

Karsai Dániel korábban az Indexnek adott interjújában beszélt arról is, hogy az öngyilkosság gondolata nem merült fel benne, bár a magánszférája eltűnt, de a belső világa, a gondolatai még mindig az övéi maradtak. Sulyok Tamás köztársasági elnök szerdán délelőtt otthonában látogatta meg Karsait, és több mint félórás beszélgetés során biztosította őt arról, hogy emberileg mellette áll. Az államfő arról is beszélt, hogy Karsai Dánielnek a kegyelemi jogkörről szóló kérvényét is mérlegelni fogja, és erről a közeljövőben írásos választ ad.

Karsai tavaly szeptemberben állt a nyilvánosság elé, hogy a teljes bénuláshoz, majd lassú halálhoz vezető betegség hatásainak bemutatásával elérje, hogy Magyarországon legalizálják az aktív eutanáziát. Így a gyógyíthatatlan emberek dönthetnének úgy, hogy a haláluk meggyorsítását kérik. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán indított pert a magyar állam ellen, hogy méltóságteljesen fejezhesse be életét. Tűkön ülve várják a strasbourgi perben a döntést, bíznak benne, hogy ez már a hónapban megszülethet, jelentette ki a korábbi alkotmányjogász testvére, Karsai Dániel május 11-én.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergelyt arról kérdezték, hogy megváltozott-e a kormány álláspontja az aktív eutanázia ügyében az államfő Karsai Dánielnél tett látogatása után. Mint mondta, csak együttérzésükről tudnak nyilatkozni Karsai Dániel ügyében. Nem tudja, hogy Sulyok Tamás pontosan mit ígért Karsai Dánielnek, de ha ígért bármit, azt neki áll hatalmában teljesíteni, nem a kormánynak.