Karl Ove Knausgård új regénye: Az öröklét farkasai

Karl Ove Knausgård, a Harcom sorozat és az Évszakok tetralógia szerzője, újabb regénnyel jelentkezett, amely a Hajnalcsillag című művének folytatása. Az Az öröklét farkasai című kötet, bár a rejtélyek megoldását nem kínálja, mégis mélyebb betekintést enged a szereplők életébe, és a realista történetmesélés remek példáját nyújtja.

A Hajnalcsillag sorozat első kötetében Knausgård egyedi módon ötvözte a realista családi drámát a horror elemeivel, ami a modern ember elidegenedettségét és válságát tárta fel. A kötet végén felbukkanó különös csillag megjelenése pedig újra életre keltette a holtakat és sátáni lényeket, amelyek között a hősök értetlenül maradtak.

A Magvető kiadó gyorsan reagált a folytatás iránti olvasói igényekre, és megjelentette a sorozat következő kötetét, Az öröklét farkasait, amely még nagyobb terjedelmű, mint elődje. A második kötetben a szerző visszatér a realista történetmeséléshez, és kevesebb szereplőt mozgatva, az apokaliptikus események előtti időszakban kalauzolja az olvasót.

A regény első felében a 19 éves Syvert életét követhetjük nyomon, aki a csernobili atomerőmű felrobbanásának idején tér vissza szülővárosába. A fiatal férfi életének mikrorealista bemutatása során megismerhetjük a családját, múltját, és azt, hogy hogyan válik felnőtté.

A kötet második felében Alevtyina, egy moszkvai egyetemi oktató életébe nyerhetünk betekintést. A negyvenéves nő élete válságban van, és miközben szülővárosába utazik, kénytelen szembenézni múltjával és öregedésével.

Knausgård a Hajnalcsillagban felvetett kérdésekre nem ad választ ebben a kötetben, de a halál témáját finoman érinti, és a könyv végére egyre komorabbá válik a hangulat. A szerző a halál jelentőségét és szükségességét feszegeti, és arra keresi a választ, hogy mit kezdhetünk ezzel a tudással.

A Hajnalcsillag sorozat második kötetének befejezése után válik világossá, hogy Knausgård még legalább ekkora terjedelemmel rendelkezik a történetben, és a harmadik kötetben várhatóan összeérnek a megkezdett szálak. A norvég szerző ismét a kortárs realista történetmesélés élvonalába sorolható művet alkotott.

Karl Ove Knausgård: Az öröklét farkasai
Fordította: Kúnos László
Magvető, 2024, 7999 Ft