Kabosu, a Doge-mémet inspiráló kutya élete véget ért

18 éves korában elhunyt Kabosu, a japán siba inu fajtájú kutya, aki a Doge-mém révén vált világhírűvé. A gazdája szerint az állat május 24-én reggel távozott az élők sorából, szenvedés nélkül, mintha csak elaludt volna, miközben simogatták. Vasárnap kerül sor Kabosu búcsúztatására.

Az internetes kultúrában számos állat vált ismertté, mint például a három évvel ezelőtt elhunyt Grumpy Cat vagy a már nem élő Cheems, egy másik siba inu. Kabosu azonban egy 2010-es fotósorozatnak köszönhetően vált igazán felismerhetővé, amelynek egyik képe az elmúlt évtizedben az internet egyik legismertebb mémjévé nőtte ki magát.

A képeket Szato Acuko készítette az akkor ötéves Kabosuról, és a sorozat egyik felvételét tavaly NFT-ként is értékesítették, négymillió dollárért. Szato akkor elmondta, sosem gondolta volna, hogy a képek ilyen hatással lesznek az internetre. A Doge-mém 2013-ban vált hirtelen népszerűvé, és azóta is töretlen sikernek örvend, számos szürreális és bizarr helyzetbe helyezve a kutyát.

A Doge-mém inspirálta a dogecoin nevű kriptovalutát is, amely két évvel ezelőtt jelentős népszerűségre tett szert, bár azóta visszaesett az előző szintre. A mém nem csak az interneten terjedt el, hanem politikusok és hírességek is megosztották, és az internetes kultúrában az év egyik legfelkapottabb jelenségévé vált. Tavaly néhány napig a Twitter egyik menüpontjának gombjaként is megjelent a Dogecoin logója, ami több mint 30 százalékos árfolyam-emelkedést eredményezett.

Kabosu halálhírét korábban a kínai CCTV is tévesen közölte egy áprilisi tréfaként szánt Twitter-posztban, de Szato akkor cáfolta a híreszteléseket, és hangsúlyozta, hogy Kabosu nőstény kutya. Most azonban sajnos valósággá vált a veszteség, és a gazdája jelentette be a szomorú hírt.

Kabosu emlékét a világszerte megosztott képek, a köré szerveződött közösségek és a siba inu fajta népszerűségének növekedése őrzi. Kabosu és hirtelen jött népszerűségéről a Verge készített interjút Szatóval 2013-ban, amelyet a gazdája blogján keresztül lehet elérni. A mémkutya halála után is vicces pillanatokat okozhat a huszonegyedik század emberének a jellegzetes arckifejezéseivel. Kabosu idős korára leukémiában és májbetegségben szenvedett, de gazdája, Atsuko Sato szerint békésen, szenvedés nélkül távozott.