Juhász Péter az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul

Juhász Péter, a V. kerületi polgármesterjelölt bejelentette, hogy beperli a Magyar Államot az Emberi Jogok Európai Bíróságánál, mivel a korábban megnyert perek végrehajtása nem történt meg megfelelően.

Juhász Péter a Facebook-oldalán osztotta meg a hírt, hogy Strasbourgban keresi az igazságot, mivel a 2016-ban ellene indított kormányzati lejáratókampány kapcsán megnyert perek végrehajtása nem valósult meg kielégítő módon. A V. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt szerint a tisztességes eljáráshoz való jog részét képezi, hogy a jogerős ítéleteket ésszerű időn belül és megfelelő eszközökkel kell végrehajtani.

Juhász arra hívta fel a figyelmet, hogy bár több pert nyert, amelyek a lejárató kampány során elkövetett jogsértő "híradások" miatt indultak, a végrehajtási eljárás csak idén zárulhat le, ami két kormányzati ciklusnyi időt vett igénybe. Kritikája szerint a magyar bíróságok által kiszabható legfeljebb félmillió forintos bírság nem jelent valós kényszert a nagy állami bevétellel rendelkező cégek számára.

A polgármesterjelölt azt kéri a strasbourgi bíróságtól, hogy állapítsák meg: a magyar állam által nem bevezetett hatékony szankciók hiánya a jogerős ítéletek semmibe vételével szemben sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot. Juhász szerint a félmillió forintos bírság kiszabása is közel egy évig tarthat.