Ilaria Salis kommandósok és bilincsek nélkül érkezett a bíróságra

Kommandósok és bilincsek nélkül jelent meg Ilaria Salis az antifa támadások elsőrendű vádlottjaként a Fővárosi Törvényszék péntek reggeli tárgyalásán. Az olasz nőnek ez a harmadik tárgyalása az ügyben, de eddig még nem tett vallomást.

Ilaria Salis és apja tömegen keresztül kellett, hogy átverekedjék magukat, hogy beléphessenek a Markó utcai törvényszéki épületbe, ahol az olasz sajtó képviselői is jelen voltak. A biztonsági szolgálatnál gond nélkül jutottak tovább, majd Salis egy papírt szorongatva indult a tárgyalóterem felé.

A vádlottat a Gyorskocsi utcai bv. intézetből engedték ki tegnap, közel másfél év után bűnügyi felügyelet alá helyezve. A Fővárosi Ítélőtábla döntése értelmében 16 millió forint óvadék ellenében szabadulhatott.

Salis korábban egy interjúban kifejtette, hogy a történelem igazságos oldalán áll, és nem szeretné, ha politikai nézetei miatt ítélnék el.

A Fővárosi Törvényszék eddig kétszer tárgyalta az ügyet, de Salis egyik alkalommal sem tett vallomást. Védője elmondta, hogy a bűnügyi felügyelet alatt oktatni szeretne, hiszen eredetileg tanárként dolgozott.

Az AVS olasz baloldali párt az EP-választáson is indította Salist, aki szerintük jól ismeri az emberi jogokat és a börtönviszonyokat, és most a júniusi európai parlamenti választásokon is jelöltként indul.

Tavaly februárban kezdődött a sorozatos támadások Budapest utcáin. Az első incidens a Fővám téren történt, ahol három lengyel állampolgárt támadtak meg. A következő nap egy magyar férfit Gazdagréten, majd egy magyar és egy német párt különböző kerületekben bántalmaztak. A nyomozás során kiderült, hogy a támadók hosszan követték az áldozatokat.

Ilaria Salis és egy német női vádlott nem ismerte be a vádakat, így tárgyalásra került sor. Egy német férfi vádlott viszont beismerte a bűncselekményeket, és a Fővárosi Törvényszék három év fegyházbüntetésre ítélte, valamint öt évre kiutasította az országból. Az ítélet azonban nem vált jogerőssé, mivel az ügyészség súlyosbításért, a vádlott pedig enyhítésért fellebbezett.

Az olasz állampolgárságú nő ellen bűnszervezet tagjaként elkövetett bűncselekmények miatt emeltek vádat. Két esetben társtettesnek, egy esetben bűnsegédnek tartják, az egyik testi sértést pedig életveszélyes gyilkossági kísérletnek tartják az ügyészek. Vádalku keretében korábban 11 éves börtönbüntetést ajánlottak fel Salisnak, aki ártatlanságára hivatkozva elutasította a javaslatot.

Korábban Olaszországban felháborodást váltott ki, hogy Salist kéz- és lábbilincsben, vezetőszáron vezették a tárgyalóterembe, amikor az előkészítő ülésre érkezett. Erről, valamint fogvatartásának körülményeiről korábbi ügyvédje írt cikket.

Az, hogy hogyan kezelik Magyarországon Salis ügyét, az olasz sajtóban és közvéleményben is nagy visszhangot váltott ki. Giorgia Meloni miniszterelnök Orbán Viktorral, Antonio Tajani külügyminiszter pedig Szijjártó Péterrel egyeztetett a témában, a magyar kormányfő személyesen is garantálta, hogy Salis „tisztességes eljárásban” fog részesülni Magyarországon.

Többször nyilatkozott a nő családja is, apja például még februárban mondta, hogy aggódik Salis biztonságáért, amíg Magyarországon van, ráadásul attól tart, átpolitizálják ügyét. Ennek egyik oka, hogy egy Budapesten megjelent graffiti felakasztva ábrázolta a nőt, de nem ez volt az első eset, hogy a street art művészeket megihlette az ügy. Pár héttel korábban ugyanis Rómában is feltűnt Ilaria Salis egy festményen, mégpedig a magyar követség közelében lévő falon, itt láncait letépve jelenítették meg.

Salis családja és támogatói abban bíznak, hogy a nő hamarosan hazatérhet Olaszországba, hogy ott folytatódjon házi őrizete. A tárgyaláson a hvg.hu tudósítója is jelen van, a fejleményekről be fogunk számolni. A bíróság elrendelte Salis szabadlábra helyezését, így most a lábán nyomkövető bokaperecet visel, és a tárgyaláson kívül a megadott budapesti címén kell tartózkodnia.

A tárgyaláson bemutatott videofelvételek szemléltették a támadások brutális voltát. Az egyik felvételen látható volt, ahogy a támadók össze-vissza vernek egy embert, míg Salis helyenként mosolyogva nézte végig az eseményeket. Az ügyész kiemelte, hogy a támadásokat elképesztő szervezettséggel és gátlástalanul hajtották végre, a "Go! Go!" vezényszóra indítva, majd 30 másodperc elteltével befejezve. A felvételek bemutatása közben a teremben érezhető volt a feszültség, és Salis nyugodtan, rezzenéstelen arccal nézte végig a felvételeket, még akkor is, amikor az áldozatok sérüléseit mutatták be.

A pénteki tárgyaláson tanúmeghallgatásokkal és videónézéssel folytatódott az ügy, ahol a tanúk részletesen beszámoltak a támadásokról. Az egyik tanú, T. Z. elmondta, hogy munkába tartott, amikor Gazdagréten megtámadták, viperával ütötték és többször meg is rúgták, mindössze 30 másodperc alatt. Az áldozat fején 7 sérülés keletkezett, amit 24 öltéssel kellett összevarrni, és a bordája is három részen eltört.

A tárgyalás során a tanúk beszámoltak arról is, hogy a támadók egy jelzésre hirtelen egy irányba elkezdtek futni, befejezve az áldozat ütlegelését. A harmadrendű vádlott védője jegyzőkönyveztette, hogy a két tanú korábban, a nyomozati szakaszban tett vallomásaikban nem beszélt semmiféle jelzésről.

A következő tárgyalást a bíró szeptember 6-ra tűzte ki, és bejelentette azt is, hogy ítélet novemberre várható.