Húsz év az EU-ban: távolodott Budapesttől a magyar vidék

Magyarország összességében jól járt azzal, hogy két évtizede az európai közösség része lett, de a főváros-vidék egyenlőtlenség tovább nőtt az uniós tagság 20 éve alatt, állítja Navracsics Tibor.

Nem csak Budapestből áll az ország! című előadásával Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter nyitja meg az Economx Növekedés és egyensúly konferenciáját május 30-án, a Művészetek Palotájában. A miniszter szerint Magyarország már olyan tagállamokat is maga mögött hagyott, mint Görögország vagy Portugália, és a 2014-2020-as ciklusban a forrásfelhasználás terén a top 3-ban voltunk.

Navracsics Tibor, aki az ötödik Orbán-kormány tagjaként felelt az uniós források hazahozatalát célzó tárgyalásokért, és a 2021-2027-es programozási időszak előkészítésén dolgozott az Európai Bizottságban, Magyarország uniós biztosaként 2014 és 2019 között, úgy véli, a területi egyenlőtlenségek nem csökkentek, hanem tovább nőttek.

Budapest 2004-ben az unió átlagos fejlettségének 129 százalékán állt, míg 2022-re ez a mutató 158 százalékra nőtt. Ezzel szemben az Észak-Alföld régió csak 44 százalékról 50-re lépett előre. A miniszter szerint jobban kell ügyelnünk arra, hogy a Budapesten kívüli régiókat fel tudjuk zárkóztatni a fővároshoz.

Az eurózóna kérdésében Navracsics Tibor szerint az uniós fizetőeszköz bevezetése nem szabad, hogy abszolutizálódjon. Támogatja a jókor, jó árfolyamon történő euróbevezetést, de ellene van a rossz időpontban, előnytelen csereértéken való csatlakozásnak.

A miniszter szerint az Európai Unióban a nemzeti érdekek a meghatározóak, és a magyar kormány ügyesen védi a nemzeti szuverenitást. Európa-párti hozzáállás jellemzi Magyarországot a mezőgazdaság közös agrárpolitika, a kohéziós politika vagy az európai védelmi politika finanszírozását tekintve.

Navracsics Tibor szerint a csatlakozó tagállamok túlnyomó többsége sikeres volt, és valódi vesztese nincs az integrációnak. Lengyelország egyértelmű nyertes, de Magyarország is azok közé tartozik. A miniszter előadását május 30-án a Müpában is érdemes lesz meghallgatni.